Noi focare de pestă porcină în Bihor. Unde au apărut ultimele cazuri

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 06.05.2021- 15.06.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 12 noi focare de boală, respectiv în localitățile Săcuieni, Ciocaia și Olosig (aparținând de orașul Săcuieni) și localitatea Inand (comuna Cefa).

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 13 focare de PPA, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile: Cheriu și Alparea (comuna Osorhei), Cordău și Rontău ( comuna Sânmartin), Alparea (comuna Osorhei), Calea Mare (comuna Lăzăreni), Sfârnaș (comuna Sâniob), Ceica (comuna Ceica), Dumbrăvița (comuna Holod), Sărand (comuna Copăcel) și Mierlău (Hidișelul de sus),

Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 21, diagnosticate în 8 localități.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat un caz nou, în fondul de vânătoare FV65 Văratec – fond nou afectat, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, este în prezent de 19.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Numărul de localități afectate s-a redus în decurs de două săptămâni la jumătate, în timp ce numărul de focare active a rămas relativ constant, cu o incidență crescută a focarelor noi în zona de nord vest a județului.

Pe această cale dorim să reamintim proprietarilor de exploatații de porcineprincipalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animale.

Proprietarilor de suine li se recomandă:

  • să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care au fost în afara exploatației. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să existe o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;
  • creşterea porcilor se face doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploatație, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  • hrănirea animalelor se realizează doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică ( restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă să nu se administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
  • să nu scoată animalele (scroafe sau vieri) din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  • să nu cumpere purcei sau porci din locuri necunoscute, fără ca acestea să fie identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • să nu folosească în hrana animalelor iarbă sau alte verdețuri culese de pe câmp sau din pădure, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;
  • să asigure condițiile de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;
  • să anunțe de urgență medicul veterinar local, a medicul oficial zonal sau direct DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și primăria sau consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

În scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane, DSVSA Bihor a realizat instruiri cu operatorii responsabili de managementul fondurilor de vânătoare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Distribuie informația
Alte știri