Noi indicatoare informative ar putea apărea în zeci de localități din Bihor: ”Risc de roaming involuntar”

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, o propunere legislativă prin care se instituie obligaţia amplasării de indicatoare de avertizare în localităţile cu risc de roaming involuntar din ţările vecine. Adică oamenii care trec prin zonă să știe că, deși nu au părăsit România, convorbirile telefonice și traficul de date mobile ar putea fi taxate cu prețuri de roaming.

Potrivit expunerii de motive a iniţiativei legislative, care citează ANCOM, în România sunt 1.092 de localităţi care prezintă risc de roaming involuntar în judeţele: Arad, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Galaţi, Giurgiu, laşi. Maramureş, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

Riscul de roaming involuntar reprezintă intrarea accidentală în roaming care se poate produce atunci când utilizatorul de servicii de telefonie şi internet mobil se află pe teritoriul statului de reşedinţă, în localităţile situate în proximitatea graniţelor, iar acesta are serviciul de roaming activat şi terminalul setat pe selectarea automată a reţelei. În această situaţie, dispozitivul mobil se conectează automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă aceasta aparţine unui operator dintr-o ţară vecină.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Lista localitatilor din Bihor care prezintă risc de roaming involuntar

Distribuie informația
Alte știri