Noi pași în dezvoltarea învământului dual în Bihor

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de miercuri, 15 februarie, un proiect de hotărâre privind parteneriatul pentru proiectul Consorțiu pentru învățământ dual „Campus Oradea” și valoarea totală a proiectului.

Consorțiul pentru învățământ dual „Campus Oradea” are ca scop creșterea calității formării elevilor/studenților în raport cu cerințele pieței muncii.

Acesta este format din 18 membri, respectiv două autorități publice: Consiliul Județean Bihor (lider de proiect) și Primăria Municipiului Oradea, cinci unități de învățământ: Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Oradea, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd și Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei, la care se adaugă Universitatea Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, și nouă companii private și asociații: SC Faist Mekatronic SRL, SC Connectronics România SRL, SC Vernicolor SA, SC Celestica SRL, SC Purem Oradea SRL, SC Nidec SRL, SC Plexus Services RO SRL, Asociația Bihor West Professional și Asociația Firmelor Bihorene.

În baza consultărilor pe care le-am avut cu mediul economic din Oradea, în principal, pentru că aici este deficitul mare de forță de muncă, am luat decizia să susținem acest campus pe anumite specializări, în special pe domeniile tehnice, pe partea de industrie, unde avem un deficit important. Dacă reușim să facem acest proiect, va fi un punct important de conectare între școala noastră, atât școala tehnică duală cât și învățământul superior, și marile companii membre în acest consorțiu, cărora le mulțumesc pentru participare”, a precizat Ilie Bolojan președintele Consiliului Județean Bihor, în cadrul ședinței ordinare.

Proiectul are o valoare totală de 146.595.742,16 lei, cu TVA, echivalentul a aproximativ 29 de milioane de euro, cu TVA, din care: contribuția proprie a Consiliului Județean Bihor la valoarea eligibilă a proiectului este de 20.772.675,61 lei, fără TVA, reprezentând 20,01% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Cea mai mare parte din valoare, adică aproximativ 80%, ar urma să se investească în finalizarea campusului de pe strada Ceyrat, unde lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 60%. Acolo trebuie să facem partea de digitalizare, să consolidăm partea de eficiență energetică și să dotăm atelierele. Diferența de sumă se va duce către parteneri, pentru cheltuieli de proiect, pentru bursele elevilor, suportarea unor cheltuieli de transport și așa mai departe”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.

Tot în ședința ordinară din 15 februarie a fost adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea noilor indicatori tehnico-economici pentru construcțiile de pe strada Ceyrat, pentru adaptarea proiectului la noile funcțiuni.

Oportunitatea de finanțare pentru acest consorțiu este Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La capitolul educație, se alocă 338 de milioane de euro pentru înființarea a 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a 10 campusuri profesionale integrate.

Termenul de depunere a proiectului este 7 martie 2023.

Campusul școlar pentru învățământ dual, aflat în construcție, este în imediata vecinătate a Universității Oradea și a viitorului Parc Științific și Tehnologic, un proiect realizat din fonduri europene de către Consiliul Județean Bihor.

Distribuie informația
Alte știri