Noi reguli pentru poliţele RCA începând din 10 septembrie

Foto: dreamstime.com

Începând cu 10 septembrie intră în vigoare noi reguli pentru poliţele RCA. Potrivit actualelor reglementări, constatarea amiabilă în caz de accident va putea fi făcută de şoferi online. De asemenea, sunt schimbări şi în ceea ce priveşte preţul asigurărilor.

Constatarea amiabilă pentru șoferii implicați în accidente rutiere ușoare se va face și online, printr-o aplicație specială. Formularele necesare vor fi completate și prin intermediul telefonului. Potrivit ASF, formularul electronic va avea același model și informații ca cel tipărit și va avea aceeași valoare juridică. În cazul completării electronice a acestui formular, datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul. Va fi disponibil abia din 15 septembrie.


Măsura a fost luată după ce s-a constatat că dezvoltarea bazei tehnice de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României mai cere ceva timp.


O modificare importantă se referă la regulile privind maşina oferită la schimb pe perioada reparației. Potrivit noilor reglementări, zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb pusă la dispoziție de service-uri, în general, și plătită de asigurătorul RCA al șoferului vinovat, nu mai sunt condiționate decât de condițiile de finalizare a reparației.

De asemenea, o altă noutate  constă în introducerea noțiunii de ”primă de asigurare netă de cheltuieli”. Practic, vor putea fi stabilite prețuri finale diferite, în funcție de canalul prin care șoferul și-a luat asigurarea, iar asta se va putea tradce în prețuri mai mici pentru achiziția online a RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat lista tarifelor de referință valabilă pe următoarele șase luni.

Pentru o poliţă RCA încheiată pe un an, de persoanele fizice cu vârsta între 31 şi 40 de ani, pentru un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cm3, preţul este de 933 de lei, față de 789 de lei, valoare stabilită în februarie 2022.

La mașinile deținute de persoane fizice cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cm3, tariful de referință pentru o persoană cu vârsta între 31 și 40 de ani este de 2.590 de lei (anterior era 2.354 de lei).

Pe de altă parte, pentru mașinile înmatriculate pe firmă cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cm3, tariful de referință RCA este de 1.253 de lei (înainte era 1.112 lei). Iar tariful de referință RCA pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deținute de firme este stabilit la 8.240 de lei (anterior era 7.539 de lei), conform avocatnet.ro.

Distribuie informația
Alte știri