Noi schimbări anunțate pentru elevii de clasa VIII și de liceu, începând de anul viitor

Elevii de a VIII-a vor avea obligatoriu încă o oră de sport în program, iar liceenii până la 3-4 pe săptămână, la fel ca în Finlanda. Cu o condiţie, să fie de acord şi directorii de şcoli. Este vorba despre o nouă încercare de a opri tendinţele de sedentarism, care afectează grav sănătatea copiilor.

Comisia de specialişti, care alocă fiecărei materii un număr de ore, va lua în calcul şi situaţia sportului de la nivelul primar, unde educaţia fizică este înlocuită în multe situaţii cu romană şi matematică. Acum la liceu se face cel mult o oră de sport pe săptămână, potrivit stirileprotv.ro.

Rămâne totuşi o mare problemă, unde se ţin aceste noi ore de educaţie fizică? Fostele terenuri ale şcolilor mari au tot intrat la apă, închiriate sau ocupate de chioşcuri. Iar la capitolul săli stăm dezastruos. Cu câteva excepţii, cele ridicate la ţară sunt în conservare. Iar în oraşe, de la stadiul de proiect şi până la finalizare trec lejer 8-10 ani. Un clasament EUROSTAT, privind sumele alocate de ţările europene pentru sport şi recreere, arata că România este pe locul al patrulea… de la coadă! Numai 25 de euro pe an, pe cap de locuitor, de 10 ori mai puţin, faţă de Suedia, şi de 20 de ori mai puţin ca Luxemburg.

Distribuie informația
Alte știri