Noi spații verzi care să ofere comunității din Oradea parcuri și locuri de relaxare

Primăria Oradea continuă să amenajeze noi spații verzi și să ofere comunității parcuri și locuri de relaxare. Consilierii locali au aprobat astăzi mai multe proiecte prin care se dorește modernizarea sau înființarea unor astfel de spații destinate persoanelor, indiferent de vârstă.

‘’Odată cu reabilitarea acestor parcuri deja existente și cu înființarea altor coridoare verzi noi, suprafața spațiilor verzi la nivelul municipiului crește cu un hectar. Asta înseamnă o calitate a vieții mai bună în cartiere, oportunități mai multe pentru petrecerea timpului liber, dar și o altă înfățișare a zonelor vizate.’’, transmite primarul Florin Birta.

Coridor Verde str. Radu Enescu. Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico – economici, aprobați

Amplasamentul, cu o suprafață totală de 4.380 mp, este situat în cartierul Veteranilor, între cele două bretele ale străzii Radu Enescu. Benzile carosabilului au fost despărțite de spații verzi din cauza existenței liniei de înaltă tensiune în zonă.

Prin proiect se propune un concept ecologic de amenajare a spațiilor verzi plantate, cu încurajarea unui caracter natural, fără intervenții invazive, fiind prevăzute elemente sustenabile ce încurajează dezvoltarea biodiversității precum hoteluri de insecte, movile artificiale de pâmânt acoperite cu plantații de gazon și plante perene, zone cu plantații dese de arbori și pergole cu plante cățărătoare.

Parcul va avea mai multe zone funcționale din punct de vedere al activităților și amenajărilor: loc de joacă natural, colț cu hamace și mesteceni, colț cu hoteluri pentru insecte și căsuțe pentru păsări, movile-delușoare cu gazon și plante perene, gădină comunitară, spațiu verde deschis cu zona pentru yoga și activități în aer liber, zona cu ochi de apă-iaz.

Zona destinată copiilor va cuprinde trunchiuri de arbori, bușteni, bolovani și o porțiune amenajată cu elemente de joacă realizate din lemn (pod de cățărat, păianjen din pânză pentru cățărat etc.). Cele două tronsoane sunt separate printr-o denivelare de pământ pe sub care va exista un tunel îngropat.

Toboganele vor fi construite pe o movilă/ elevație de pământ, ce poate fi utilizată inclusiv pentru jocurile de iarnă ca derdeluș sau pârtie pentru săniuș. Pentru a proteja copiii de traficul auto periferic, spre stradă, parcul va fi delimitat de o plantație de arbuști nativi, care, pe lângă rolul de protecție au și scopul de a izola fonic și vizual zona de joacă de spațiul străzii.

Valoare: 3.412.975,28 lei inclusiv TVA

Modernizare spațiu verde și loc de joacă Lăpușului – Meșteșugarilor

S-au aprobat astăzi, 27 octombrie, studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici rezultați, respectiv coridorul de expropriere, care privesc lucrarea de utilitate publică de interes local “Modernizare spațiu verde și loc de joacă Lăpușului – Meșteșugarilor”.

În prezent, pe acest teren, cu o suprafață de 1.243 mp, se găsesc echipamente de joacă pentru copii (prin închirierea amplasamentului de la proprietarul privat), fiind traversat de 3 alei pietonale nemodernizate și având vegetația neîngrijită care crează imaginea unei zone slab întreținute. În aceste condiții, se urmărește reactivarea unui loc care să corespundă cerințelor unui parc orăşenesc folosit zilnic pentru odihnă, recreere, agrement și loc de întâlnire.

Conceptul pornește de la contextul urban de mobilare aflat într-un nod de circulație pietonală. Astfel se propune o linie fluidă de alei pietonale cu zonă de întrunire organizată în așa fel încât să atragă toate categoriile de vârstă, care să creeze legături între cele 2 cartiere: Ioșia și Ioșia-Nord. Arborii existenți vor fi păstrați, urmând a fi doar toaletați, iar pe amplasament se vor aduce echipamente de joacă noi.

Valoare: 2.456.895, 03 lei inclusiv TVA

Amenajare Coridor Verde Coriolan Hora. Indicatori tehnico – economici, respectiv coridorul de expropriere, aprobați în ședința Consiliului Local 

Terenul în suprafață de 4.600 mp este situat în partea de vest a municipiului, în cartierul Ioșia-Vest, zona de lângă pavilioanele CFR, pe strada Coriolan Hora și a fost inclus în proiectul public Oradea Oraș Verde 2020-2030. În prezent, acesta este utilizat de către locatarii din vecinătăți, care au  grădini sezoniere, garaje din metal construite ilegal și parcări ale mașinilor sub formă de platforme din piatră spartă, toate urmând să fie desființate pentru realizarea zonei verzi de agrement.  

Investiția propusă vizează amenajarea unui spațiu destinat petrecerii timpului liber, în special activităților sportive, și îmbunătățirea calității factorilor de mediu, precum și creșterea nivelului social.

Toate aleile vor fi acoperite cu asfalt bituminos, iar partea de întrunire lângă terenul de sport, cu pavaj din beton alternat în două dimensiuni, monocrom. Parcarea de aproximativ 350 mva fi amenajată cu dale din PVC, iar locul de joacă tematic va fi dotat cu echipamente interactive de joacă și acoperit cu tartan și nisip. Tipurile de echipamente prevăzute în proiect sunt: ansamblu cu tobogane, echipament trenuleț cu locomotivă și vagon, leagăn cu trei locuri, cățărătoare tip piramidă, carusel și ansamblu de stâlpi în zig-zag.

Terenul de sport va fi unul multifuncțional (minifotbal și două panouri de baschet cu inel), fiind prevăzut cu nocturnă, împrejmuit și acoperit cu tartan. Vor fi amplasate, de asemenea, mobilier pentru șezut, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete și o cișmea de apă potabilă.

Sistemul de iluminat public, cu corpuri LED, va fi prevăzut cu aparate echipate cu componente de comunicație ce permit programarea acestora pentru funcționarea pe diferite nivele de putere și intervale orare. De asemenea vor fi instalate camere de supraveghere. Pe suprafața studiată se vor păstra 3 exemplare mature de nuci (Juglans regia), iar fondul vegetal se va completa cu 43 de arbori foioși și 31 de arbori rășinoși.

Valoare: 4.515.350, 66 lei, inclusiv TVA

Amenajare scuar Piața Unirii – str. Tudor Vladimirescu (turnul Primăriei)

Politica de pietonalizare este una importantă la nivelul municipiului Oradea, care are în vedere creșterea mobilității nemotorizate și este în strânsă legătură cu îmbunătățirea transportului public de persoane astfel încât cetățenii să aleagă transportul public sau pietonal în defavoarea transportului rutier cu autovehicule proprii.

Amplasamentul, în suprafață de 870,65 mp, face parte din ansamblul urban Centrul Istoric Oradea, subzona Piața Unirii, strada Tudor Vladimirescu, adiacent clădirii Primăriei (latura nordică, zona de acces turn). Proiectul prevede un trotuar pietonal și o piațetă care vor fi realizate prin dalare cu piatră naturală și porfir, borduri și rigole din granit auriu, amplasarea de bănci, coșuri de gunoi și  cișmea.

De asemenea va fi refăcut sistemul de iluminat ornamental, stâlpul de iluminat amplasat pe mijlocul trotuarului va fi repoziționat înspre carosabil, la fel ca și consola cu indicatoare rutiere amplasată pe spațiul verde, va exista un sistem de irigații, elementele metalice ale gardului istoric vor fi reabilitate și se va reface fundația aferentă cu elemente din piatră naturală. Cedrul prezent pe amplasament va fi păstrat, intervenindu-se doar asupra ramurilor degarnisite.

Valoare: 2.374.556,93 lei inclusiv TVA

Distribuie informația
Alte știri