Noile legi ale Educaţiei naţionale, prezentate public. Modificări importante privind examenele naţionale 

Foto: facebook/ teachforromania

După patru luni de aşteptare, noile legi ale Educaţiei naţionale au fost prezentate public. Aduc modificări importante în ceea ce priveşte examenele naţionale. Se păstrează admiterea la liceu, însă doar pe 60% din locuri. Examenul de bacalaureat vine cu două probe la limbi străine, şi nu cu una ca până acum, dar şi cu o probă de competenţe de bază. Proiectul noilor legi urmează să intre pe circuitul de avizare interministerială, dar în următoarele zece zile, mai pot fi aduse observaţii. Ulterior va fi transmis Parlamentului spre dezbatere.

Primii elevi vizaţi de modificările propuse sunt cei care vor intra în clasa a V-a la toamnă. Pe lângă Evaluarea naţională, examen obligatoriu, va fi prima generaţie care va putea susţine şi admiterea la un anumit liceu. În funcţie de profil vor avea 2 probe în plus faţă de evaluarea naţională.

Reprezentanţii părinţilor şi cei ai elevilor nu sunt de acord cu admiterea paralelă la liceu, chiar dacă pragul a fost coborât de la 90% din locuri la maximum 60%.

Şi examenul de bacalaureat vine cu schimbări. La probele de competenţe se adaugă încă o limbă străină la care se acorda calificative recunoscute internaţional. Se păstrează proba la limba şi literatura română şi cea de competenţe digitale. Toate se pot susţine în timpul anului. Pe lângă română, proba obligatorie de profil şi cea la alegere apare una nouă, numite probă încrucişată.

Acest nou tip de examen cu admitere paralelă la liceu va fi susţinut abia în 2027 iar bacalaureatul nou va fi dat de elevii care intră în clasa a IX-a anul viitor.

Ministrul Educației, Ligia Deca a declarat luni că proiectele au beneficiat de un amplu proces de consolidare, iar astăzi vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației, unde vor fi în consultare publică încă 10 zile.

Ministrul Ligia Deca a mai spus că se dorește un moment de respiro de 10 zile, ca cei care vor să facă observații să le poată face.

Ne dorim ca pe 8 martie să pornească procesul de avizare interministerială. Apoi dezbaterea în Parlament, a spus ministrul Educației.

Distribuie informația
Alte știri