„Nostalgia dictaturii”, documentar de excepție realizat de orădeanul Marius Th. Barna

Filmul documentar „Nostalgia dictaturii”, realizat de Marius Th. Barna, după un scenariu de Bogdan Ficeac, a fost prezentat în premieră, pe 26 ianuarie, la Cinema Eforie, iar pe 29 ianuarie, la Muzeul Ţăranului Român.

„Filmul “Nostalgia dictaturii” prezintă nostalgia după fostul regim, care, la câteva decenii de la prăbușirea sistemului comunist, a ajuns la proporții de neimaginat în aproape toate țările foste comuniste europene. Documentarul oradeanului Marius Theodor Barna nu se limitează doar la prezentarea acestui veritabil sindrom al „dorului de dictatură”, ci, în paralel cu opiniile și motivațiile cetățenilor obișnuiți, trăitori în spațiul fost comunist, avansează explicații ale cercetătorilor din diverse domenii, sociologi, psihologi, politologi, etologi etc., referitoare la motivațiile intime ale unui asemenea sentiment paradoxal”, potrivit prezentării peliculei.

Filmul este un excelent material documentar pentru predarea istoriei în școlile noastre, mai ales că educația, așa cum era ea înainte, este disecată de cîteva mărturii ale celor intervievați. Iar dacă ați trăit atunci, tot trebuie să mergeți să vedeți filmul, pentru a vă întări (sau slăbi, depinde de ce parte a baricadei sunteți) ideile despre regimul dictatorial!

Marius Th. Barna este regizor, scenarist și producător român de filme. A fost „gojdist” 8 ani şi e mândru de asta. A absolvit Facultatea de mecanică din cadrul Politehnicii Timişoara (promoţia 1985) şi Universitatea  de Arta Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoţia 1995). În 2014 şi-a lansat volumul de proză „Viaţa ca un meteorit de seară”, la Bucuresti dar şi în Cetatea Oradea.

Alte știri