Noua lege a pensiilor, pe masa Coaliţiei de guvernare

Pensiile vor creşte cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, potrivit Proiectului privind Noua Lege a Pensiilor, care a intrat în discuţia Coaliţiei de guvernare. Este practic o indexare cu rata inflaţiei.

„Va urma, iarăși, o mărire pe 1 septembrie, când se termina toată procedura de recalculare a celor peste patru milioane de pensii”, a mai spus el. De asemenea, a adăugat că e exclus ca cineva să piardă vreun ban după recalculare și că vor fi eliminate inechitățile”, a spus premierul Ciolacu.

Per ansamblu, noua lege a pensiilor ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024, însă articolul care crește punctul de pensie cu 13,8% ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Noua lege vine cu mai multe noutăți. Își propune ca până în 2035 să egalizeze vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. Cei care vor să lucreze peste 65 de ani, până la 70 de ani, o vor putea face anual, cu acordul angajatorului.

Noua lege introduce anumite bonificații, recompense în puncte, după 25 de ani de cotizare, astfel încât să încurajeze populația să își prelungească viața profesională.

Noua lege prevede ca indexarea pensiilor să se facă în fiecare an, de la 1 ianuarie, cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut din anul calendaristic anterior.

Analiştii economici spun că Executivul pregăteşte terenul pentru perioada 2032 – 2037 atunci va ieşi la pensie generaţia decreţeilor. E vorba de 1,7 milioane de români.

Analiștii se întreabă și de unde va găsi Guvernul cele 16 miliarde de lei în plus pentru indexarea pensiilor în condițiile în care în acest an, doar în primele 9 luni, gaura la buget e de 56 de miliarde de lei. Ministrul de Finanțe spune că banii vin din noile taxe introduse de Guvern de la 1 noiembrie.

Sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie informația
Alte știri