Noua stagiune de concerte a filarmonicii orădene se deschide spectaculos și profund omenesc

Noua stagiune de concerte a filarmonicii orădene se deschide cu o lucrare spectaculoasă și profund realist-emoțională: Missa Solemnis în RE Major, opus 123 de Ludwig van Beethoven. Corul și orchestra filarmonicii orădene vor interpreta lucrarea sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, cu întărituri din partea corului Kodalyi din Debrecen, alături de soprana Diana Țugui, mezzosoprana Antonela Bârnat care va interpreta partea pentru Alto, tenorul Marius Budoiu și baritonul David Pogana.

Dedicată arhiducelui Rudolf al Austriei, unul dintre cei mai talentați elevi ai lui Beethoven, lucrarea este materializarea dedicației făcută acestuia cu ocazia numirii ca arhiepiscop: „Von Herzen. Möge es wieder zu Herzen gehen. (Din inimă. Fie să meargă în inimă.)” Lucrarea nu a fost interpretată la instalarea arhiducelui în postul de episcop de Olmütz, având dimensiuni prea mari.  Fiecare parte a missei de la Kyrie la Agnus Dei este un tumult de sentimente și de confruntare a credinței cu îndoiala, compozitorul dând uneori impresia că luptă să creadă, să își păstreze credința. Momentele energice, strălucitoare, aproape militare, fac repede loc pasajelor emoționale, iar disperarea din Miserere strigat de soprană și tenor în Agnus Dei este una dintre cele mai răvășitoare rugăciuni cântate. Missa Solemnis a fost o provocare pentru Beethoven, nu doar pentru că era surd deja, iar ciroza îi afecta deja ficatul sau pentru că lucra în paralel și la Simfonia a IX, ci și pentru că s-a încăpățânat să folosească forma de fugă și să se ridice la înălțimea modelelor sale: Händel, Bach sau Palestrina. Surzenia a influențat mult modul în care a abordat partiturile corului și ale soliștilor, alături de Simfonia a IXMissa Solemnis fiind una dintre cele mai dificile lucrări pentru vocile interpreților atât din punct de vedere al înălțimii sunetelor, cât și al timpului cât trebuie să facă adevărate tururi de forță artistică. Poate și din cauza asta lucrarea atinge de fiecare dată inimile și ochii într-un mod unic.

Corul filarmonicii Kodaly din Debrecen va susține corul filarmonicii orădene în această lucrare impozantă și emoționantă. Soprana Diana Țugui, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Marius Budoiu și baritonul David Pogana, precum și dirijorul Cristian Orășanu sunt cunoscuți publicului orădean din concerte cu muzică de operă și vocal-simfonice și îndrăgiți pentru talentul și virtuozitatea lor. Cu forțe reunite vor oferi publicului o lucrare emoționantă și un debut de stagiune spectaculos.

Concertul va avea loc joi, 21 Septembrie, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii. Biletele se găsesc pe site-ul bilete.ro și la caseria filarmonicii. Iar abonamentele pentru noua stagiune nu sunt epuizate.

Daniela Stoica 

Distribuie informația
Alte știri