NR. 1: Oradea, municipiul cu cei mai putini someri. Din 200 de locuitori, doar unul n-are serviciu.

Potrivit datelor oficiale, in tot orasul, exista DOAR 775 de someri. „Numai cine nu vrea, nu lucreza in Oradea”, spune primarul Ilie Bolojan caruia companiile i-au sesizat chiar deficitul de forta de munca. Firmele din Parcul Industrial (foto) sustin ca ar avea nevoie atat de meseriasi cat si de personal inalt calificat. Tocmai de aceea, autoritatile au anuntat ca au in plan un proiect de colaborare cu Universitatea pentru a dezvollta discipline ingineresti si IT, adaptand astfel invatamantul la realitatea economica a orasului.

Oradea ar putea importa forta de munca si din judet, unde somajul este mai ridicat: 3,2%, insa primarul acuza AJOFM ca nu isi face treaba si nu reuseste sa convinga someri din alte localitati sa se angajeze in municipiu.

Analistii fenomenului economic sustin insa ca marea problema este nivelul salarizarii. Oamenii din judet refuza sa se mute cu serviciul in Oradea pentru ca veniturile realizate nu sunt motivante, raportat la costurile de cazare si transport pe care le-ar avea.

Vezi declaratiile primarului, Ilie Bolojan, pe acest subiect, incepand cu minutul 14

parcul_industrial_oradea

Distribuie informația
Alte știri