Nu este nicio legătură între autism și vaccinurile împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (studiu)

Vaccinul pentru rujeolă, oreion și rubeolă nu provoacă autism, potrivit unui studiu major care încearcă să reasigure un număr din ce în ce mai mare de persoane care privesc cu suspiciune vaccinurile, în timp ce apar din ce în ce mai multe focare și epidemii de pojar, relatează The Guardian, conform hotnews.ro.

Suspiciunile cu privire la vaccinurile împotriva ROR au fost semănate de gastroenterologul Andrew Wakefield, care în 1998 a lansat ipoteza că acestea erau legate de apariția autismului. Simptomele tulburării de multe ori se manifestă aproximativ în momentul în care se face injecția, între 12 și 15 luni. Teoria a fost discreditată, iar mai târziu Wakefield a fost dat afară și i s-a interzis să mai practice medicina, dar numărul celor care au început să pună la îndoială siguranța vaccinului a crescut.

Studiul a fost scris de cercetătorii danezi – care au condus și unul dintre studiile cheie care au dus la dezaprobarea legăturii dintre vaccinurile pentru bolile copilăriei și autism în 2002 – şi a apărut în jurnalul Analele Medicinei Interne, publicat de Colegiul American al Medicilor.

Cercetătorii au urmărit să se adreseze în special criticilor antivaccinare, cum ar fi sugestia că unele grupuri de copii sunt mai vulnerabile la autism după vaccinare decât alții. Ei și-au orientat astfel atenția asupra copiilor cu un frate cu autism și asupra celor cu factori crescuți de autism, cum ar fi un părinte mai în vârstă. De asemenea, au căutat să vadă dacă autismul este crescut printre copiii care au primit alte vaccinuri înainte de cele pentru rujeolă, oreion și rubeolă. Toate aceste teorii au fost testate în studiu, potrivit doctorului Hviid, și au fost găsite ca false.

Foto: hotnews.ro

Distribuie informația
Alte știri