Număr record de cereri pentru reducerea ratelor trimise Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar

Inflația tot mai mare îi trimite pe români la bănci. Nu pentru credite, ci pentru reducerea ratelor. Mulţi vor să negocieze cu băncile şi IFN-urile scăderea sau chiar eliminarea unor comisioane. Numai anul trecut, potrivit statisticilor oficiale, valoarea totală a beneficiilor obţinute prin conciliere a urcat la două milioane de euro.

Cei mai mulţi români care vor să negocieze cu băncile au credite în lei, cu dobânda variabilă. Indicele Robor la 3 luni a scăzut la 7,18%, dar se menține la valorile ridicate din vară.

IRCC e însă în creștere și va urca la 5,98% de la 1 aprilie.

Numai anul trecut, clienții au depus la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar, un număr record de peste 2.600 de cereri de conciliere cu bănci și IFN-uri.

Peste 1.000 de cereri au fost însă respinse, pe motiv că aveau drept scop radierea din Biroul de Credit. Cu toate acestea, beneficiile totale obținute s-au ridicat la 2 milioane de euro, adică aproximativ 4.000 de euro pentru fiecare solicitant.

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar a fost înființat de Guvern și funcționează din 2016. Serviciul de conciliere este gratuit.

Distribuie informația
Alte știri