Număr record la examenul de intrare în rezidențiat, 11.949 de candidați

Anul acesta, la nivel național, examenul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății, ce se va desfășura în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara, va aduna la start un număr record de candidați, 11.949 absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie. Aceștia își vor disputa șansele pentru ocuparea celor 6.513 locuri și 443 de posturi scoase la concurs.

În sesiunea 2020, cifra de şcolarizare a fost suplimentată cu 961 de locuri pentru acoperirea deficitului de personal în specialităţi cu număr de pacienţi crescut, precum şi pentru pregătirea de medici specialisti în anestezie şi terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgenţă, radiologie-imagistică medicală, epidemiologie, medicină de laborator, microbiologie, igienă în contexul pandemiei de SARS-CoV-2. Totodată în 2020 s-a avut în vedere asigurarea cu specialişti pentru programele naţionale de oncologie şi depistarea afecţiunilor oncologice, acordarea asistenţei medicale pentru copii, precum şi necesitatea formării unui număr sporit de specialişti care să trateze bolile cardiovasculare şi ale aparatului circulator, respectiv pentru asigurarea transplantului de organe.

Examenul scris va începe duminică, 15 noiembrie, la ora 10:00, va avea durata de patru ore şi se va susţine în trei domenii: medicină, medicină dentară şi farmacie.

Examenul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu.

Candidații vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizați începând cu ora 8:30.

Distribuie informația
Alte știri