Numărul de focare active de pestă porcină africană a fost redus. Comunicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor informează asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, la data prezentului comunicat în cadrul județului Bihor numărul de focare active de PPA ( pestă porcină africană) a fost redus la 19, fiind asanate și ridicate măsurile de restricție sanitară veterinară pentru un număr de 11 focare, care au afectat 4 localități după cum urmează : localitățile Telechiu, Subpiatră și Hotar din comuna Țețchea, și localitatea Poclușca de Barcău – comuna Chișlaz. Ultimul focar de PPA, confirmat în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane, a fost în localitatea Vășad – comuna Curtuișeni.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate focare noi de evoluție a acestei boli la porcii mistreți, numărul total de fonduri de vânătoare afectate de PPA fiind de 10.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La această dată la nivel de DSVSA Bihor au fost despăgubiți integral toți proprietarii afectați până în data de 30.09.2019.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Distribuie informația
Alte știri