Numărul infecţiilor respiratorii creşte semnificativ. A început să circule şi gripa

Frigul este mediul perfect pentru înmulţirea virusurilor. În jur de o sută de mii de români au făcut infecţii respiratorii după răcirea vremii. Şi a început să circule şi gripa. De la opt cazuri confirmate săptămâna trecută, numărul celor cu simptome gripale s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Virusurile au devenit mai agresive, spun medicii.

Primul semn de gripă e febra mare, care apare din start. Dor rău muşchii şi articulaţiile. Bolnavul nu se mai ridică din pat și are mari dureri de cap. Dacă în cel mult 48 de ore starea nu se ameliorează cu paracetamol, trebuie mers la medic, pentru că pot apărea complicații. Gripa e mai severă la copiii mici, gravide, vârstnici şi la cei cu boli cronice.

Aproape 1.800 de cazuri de gripă au fost confirmate în laborator, în sezonul 2017-2018, de peste două ori mai multe decât în sezonul anterior. Cei mai mulţi au avut virusuri gripale de tip B. 129 de oameni au murit din cauza complicaţiilor gripei, de aproape cinci ori mai mulţi decât în sezonul precedent.

Specialiştii spun că şi complicaţiile pot fi prevenite prin vaccinare, care asigură o protecţie de 60-70 la sută. Vaccinurile distribuite gratis pentru cei mai expuşi au trei dintre tulpinile gripale. Există şi cu o tulpină B în plus, dar pe bani.

Foto: doctorulzilei.ro

Distribuie informația
Alte știri