Numărul mamelor scade dramatic în România: Ce spun datele despre Bihor?-Studiu

România doboară praguri demografice cu o viteză alarmantă: dacă în 2011 numărul de nou-născuți a scăzut pentru prima dată sub 200.000, în doar 13 ani, până în 2024, acesta s-a redus la sub 150.000. În ultimii 30 de ani, România a cunoscut o schimbare semnificativă și în ceea ce privește vârsta la care femeile devin mame.

Analiza realizată de portalul ClubulCopiilor.ro arată că tot mai multe femei din România fie aleg să nu devină mame, fie amână momentul maternității.

Dacă în trecut multe nașteri aveau loc la vârste fragede, în prezent, multe femei aleg să aibă copii după 30 de ani, iar numărul mamelor cu vârsta între 35 și 39 de ani a crescut în România cu 174% față de 1990. 

Această tendință vine cu un efect secundar important: din ce în ce mai multe femei din categoria 35-44 de ani ajung să nu mai aibă copii deloc. Dacă în 1992 doar 10% dintre femeile din această categorie nu aveau copii, în 2021 procentul aproape s-a dublat, ajungând la 19%.  

Dacă media națională a femeilor cu vârsta între 35 și 44 de ani fără copii este de 19%, acest procent poate varia semnificativ de la un județ la altul. În județul Bihor 18% dintre femeile cu vârsta între 35 și 44 de ani nu au copii. 

Așa cum am observat în studiul nostru, atât mediul urban, cât și cel rural urmează aceeași tendință, iar nivelul de educație are un impact similar: femeile educate din mediul urban cu vârsta între 35 și 44 de ani sunt, într-un procent mai mic, mame, comparativ cu cele din mediul rural sau cu cele care au un nivel de educație mai scăzut.

În paralel, Bihorul se confruntă cu provocări specifice, precum migrația tinerilor spre orașe mai mari sau în străinătate și nevoia de politici care să sprijine echilibrul între carieră și viața personală. Dacă județul își dorește să-și mențină ritmul de creștere economică și să-și păstreze dinamismul social, este esențial să investească în soluții care să încurajeze stabilitatea demografică și să creeze un mediu atractiv pentru familii.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata fertilității totale a scăzut în Bihor la 1,9 copii per femeie în 2023, mult sub pragul de înlocuire a generațiilor de 2,4 copii per femeie

Aceste cifre trag un semnal de alarmă asupra viitorului demografic al țării și evidențiază nevoia urgentă de politici care să sprijine familiile, să faciliteze echilibrul între viața profesională și cea personală și să creeze un mediu în care maternitatea să fie o opțiune accesibilă și sustenabilă. 

Alte știri