O bijuterie a naturii, nu departe de Bihor, merita vazuta

La 30 de km de municipiul Cluj-Napoca, in imediata apropiere a comunei Aghiresu, se afla un lac ce atrage prin culoare apei sale: Laguna Albastra.

S-a format pe locul unei cariere de nisip, o fosta mina de caolin, unde apa s-a acumulat datorita unor izvoare subterane, dar si prin retinerea apei provenite din precipitatii. De jur imprejurul lacului a crescut stufaris, iar peretii de nisip si pietre calcaroase galbui, s-au erodat in timp, dand locului o frumusete aparte. Pana in anii ’90 aici existau si pesti, dar in urma unor lucrari din anul 1995, lacul a secat, apoi apa s-a strâns din nou, redand viata spectaculoasei Lagune, spun cei de la evz.ro.

Se poate ajunge aici fie cu masina sau trenul, apoi pe jos sau cu bicicleta. Trasele de urmat sunt : Cluj-Napoca – Baciu – Garbau – Aghires Fabrici sau Oradea – Alesd- Huedin – Capus – Garbau – Aghires Fabrici , sau tot pe aceasta ruta dupa Paniceni faceti dreapta pe la Cabana Leghia – sat Leghia – Aghires Sat – Aghires Fabrici.

“Laguna Albastra se afla pe lista primelor cinci “minuni mioritice ale naturii” pe care orice turist ar fi bine sa nu le rateze, potrivit unui clasament. Lacul, a reusit sa prinda scurtul top alaturi de Vulcanii Noroiosi, Focul Viu, Podul lui Dumnezeu si Rapa Roşie,” nota Monitorul de Cluj în 2013.

Distribuie informația
Alte știri