O bijuterie in stil secession va beneficia de finantare pentru a-si recapata stralucirea de odinioara

Proiectul „Restaurarea Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession” a fost aprobat spre finanțare, obținand cel mai mare punctaj in regiunea Nord – Vest. Pentru a–si recapata frumusetea de altadata se vor aloca peste 10,5 milioane de lei, din care valoarea ajutorului financiar nerambursabil este de 9,7 milioane de lei, iar contribuția Municipiului Oradea este în sumă de 760 mii de lei.

Casa Darvas – La Roche reprezinta in sine o adevărată bijuterie arhitectonică în stil secession si va fi transformata dupa restaurare in muzeu si centru cultural.Spațiile de la parter și etaj vor avea funcțiunea de spații de expoziții temporare și spații de expunere permanente. Spațiile de la demisol vor avea funcțiunile de ateliere de creație, spațiu multifuncțional, teatru experimental, activități educaționale de tip ateliere de creație (atelier de pictură, vitralii, ceramică, laboratoare de creație artistică pentru copii, workshop pentru copii), activități culturale: sală de teatru studio, proiecții, săli de expoziții, dans.

Proiectul Casei „Darvas – La Roche” aparţine fraţilor Vágó József şi László şi este datat 1911-1912. Clădirea în stil secession vienez cu forme simplificate, geometrice, are plan în forma literei L, cu faţada principală spre strada Iosif Vulcan şi pe cea secundară spre Crişul Repede.

Distribuie informația
Alte știri