Pentru a sărbători Ziua Mondială a Apei, grupul de reciclare GreenGroup alături de Administrația Bazinală de Apă Crișuri și de ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, au inaugurat astăzi, pe râul Crișul Repede, în Oradea, un echipament pentru colectarea deșeurilor plutitoare.
Acest eveniment este un prim pas în proiectul pilot “Pentru râuri curate”, proiect menit să identifice cele mai bune soluții pentru ecologizarea cursurilor de apă din România. Obiectivele stabilite de parteneri vor urmări adaptabilitatea sistemului în perioadele cu viituri, colectarea de date despre tipurile de deșeuri plutitoare, cât și explorarea modalităților prin care acestea ar putea fi valorificate, prin reciclare.
” Apa este o resursă naturală care ne unește dar, în același timp, ne pune în fața unor provocări comune. Este clar că cea mai eficientă metodă prin care putem scăpa de aceste deșeuri este prevenția, însă avem neapărată nevoie de aceste soluții de moment, cu efect imediat. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în acest pregătirea acestei soluții integrate – autorități centrale și locale din România și Ungaria, ambasade, parteneri privați, ONG-uri – și am convingerea că va contribui decisiv în reducerea cantităților deșeurilor plutitoare. Însă pentru a le elimina definitiv, avem nevoie să construim mult la capitolele comportament și responsabilitate, ale fiecăruia dintre noi.” a declarat Barna TÁNCZOS Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Sistemul de colectare acționează precum o barieră care oprește și stochează deșeurile plutitoare,după conceptul “Litter trap” (“capcana deșeurilor”), dezvoltat de asociația olandeză Clear Rivers. Capcana a fost deja testată cu succes în țări precum: Olanda, Ungaria și Indonezia. Sistemul reține deșeurile din râu prin brațul mobil, direcționându-le în “capcană”, o cuvă de colectare cu o capacitate de 5 metri cubi. El funcționează neîntrerupt, având autonomie completă întrucât nu consumă energie electrică și nu necesită intervenție umană pentru funcționare. Capcana este fabricată din deșeuri recuperate din râuri, fiind astfel un sistem eficient și sustenabil. După colectare, deșeurile sunt sortate și transportate către fabricile de reciclare din România, unde apoi sunt procesate și transformate în produse noi.
“Ne dorim să creăm un model de economie circulară și să găsim soluții de reciclare și valorificare a deșeurilor plutitoare. Aproximativ 30% dintre acestea sunt plastice: PET-uri, pungi și alte ambalaje. Toată cantitatea de deșeuri captată de această instalație va fi deviată de la groapă și reintrodusă în economie, ca și resursă. Bineînțeles că GreenGroup va prelua întreaga cantitate de ambalaje PET și le va recicla, transformându-le în fibră sintetică. Proiectul va fi monitorizat pe parcursul unui an, iar rezultatele vor fi puse la dispoziția Administrației Naționale “Apele Române” și Ministerului Mediului”, a declarat Constantin Damov, Președinte al GreenGroup.
Poluarea apelor cu deșeuri plutitoare este vizibilă mai ales în perioada inundațiilor, cu precădere în apropierea podurilor sau barajelor. Acest lucru se datorează faptului că, populația, atât din mediul urban, cât și rural, depozitează ilegal deșeuri pe maluri.
”Prin acest proiect putem spune că testăm adaptabilitatea mecanismului pe ape repezi, o caracteristică specifică bazinului hidrografic Crișuri. În funcție de evoluția și eficiența acestui sistem luăm în calcul multiplicarea lui pe râul Crișul Negru, în localitatea Tinca.” a declarat Pásztor Sándor, director A.B.A. Crișuri.
Proiectul a fost inițiat de GreenGroup și Administrația Bazinală de Apă Crișuri, în parteneriat cu asociația Clear Rivers, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România și HEINEKEN.