O carte cu greutate despre înțelepciune

Miercuri, 20 martie 2019, la Muzeul Orașului Oradea, a avut loc lansarea volumului „HOCHMA – Înțelepciunea în cărțile sapiențiale ale Vechiului Testament”, autor Claudiu Cristian Damian.

Sala de conferințe s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 100 de orădeni prezenți la acest eveniment. „Sunt surprins de numărul mare de oameni prezenți”, a declarat autorul volumului, Claudiu Cristian Damian. În cadrul studiilor sale de doctorat, urmate la Universitatea Babeş-Bolyai, acesta a realizat o cercetare amplă asupra noţiunii de înţelepciune. Analiza este una exhaustivă, începând cu civilizaţia orientală (egipteană, mesopotamiană, asiro-babiloniană, sumero-akkadiană, siro-feniciană), filosofia antică grecească şi se încheie cu textul biblic.

Tema înţelepciunii este analizată din trei perspective: înţelepciunea omenească, înţelepciunea personificată şi înţelepciunea ca atribut dumnezeiesc. Pentru a înţelege înţelepciunea, Claudiu Cristian Damian a studiat un an, ca bursier, la Studium Biblicum Franciscanum Ierusalim din Israel, unde a avut acces la numeroase documente importante, scrieri originale. „Unele dintre aceste texte, în ebraică şi în greacă, le-am tradus eu însumi, astfel încât să fiu convins că le voi înţelege”, a afirmat autorul volumului.

Cartea dedică pagini întregi regelui Solomon, cel care s-a rugat ca să fie înţelept şi a cărui înţelepciune a rămas proverbială. Lucrarea care are cca 500 de pagini, editată de Presa Universitară Clujeană, este prefaţată de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă. „În ceea ce priveşte rugăciunea regelui Solomon de obţinere a înţelepciunii, autorul a realizează o traducere proprie a textului. Demersul său lăudabil a fost corelat cu o abordare exegetică ce i-a justificat opţiunile de traducere şi, ulterior, i-a oferit posibilitatea de a sublinia mult mai vizibil concluziile la care s-a ajuns la finele acestei lucrări”, a spus profesorul Chirilă, prezent la eveniment.

Elena Guidea, Jurnalism, An I

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri