O clădire în stil baroc din secolul al XVIII-lea abandonată, va deveni complex multifuncțional

Ansamblul Cazărmii Husarilor urmează să fie reabilitat printr-un proiect cu finanțare europeană. La acest moment se afla în situația cea mai dramatică dintre toate obiectivele de pe lista monumentelor istorice din Oradea.

Starea lui s-a agravat în mod deosebit în ultimul deceniu, după ce a fost abandonat și expus atât degradărilor cauzate de intemperii, cât și furturilor de materiale de construcții, dar și după incendierea manejului din anul 1999 și prăbușirea unei porțiuni din zidul vestic. Construcţia, realizată în stil baroc, este printre puţinele monumente din secolul al XVIII-lea care au mai rămas în picioare, în Oradea.

Obiectivul proiectului este reabilitarea completă a clădirii existente a manejului, refacerea acceselor, realizarea de compartimentări interioare pe o latură a clădirii, amenajări exterioare cu spații verzi, parcări, platformă destinată amplasării utilajelor pentru sistemul de încălzire/răcire a clădirii în vederea redării în circuitul cultural și educațional în cadrul unui complex multifuncțional. Valoarea investiției este de4,7 milioane de lei, iar durata de realizare va fi 18 luni.

Distribuie informația
Alte știri