O comună face referendum ca să iasă din Parcul Natural Apuseni

Locuitorii din Beliș sunt chemați  în data de 4 decembrie a acestui an să se pronunțe dacă vor să mai facă parte din Parcul Natural Apuseni, arată ziarulfaclia.ro. Primarul Viorel Matiș, citat de aceeași sursă, a explicat că a inițiat acest demers deoarece regulile aplicate la nivelul Parcului împiedică dezvoltarea comunei iar pe de altă parte suprafața fondului forestier este gestionată greșit.

 În ultimii ani, o suprafață extinsă de pădure de brad și molid s-a uscat din cauza unei insecte cunoscută popular sub numele de ipide-gândaci de scoarţă sau gândaci tipografi, managemntul parcului natural fiind defectuos în această direcție, acuză autoritățile locale.


În cazul în care referendumul va fi validat comuna va apela la instanță pentru a obține o sentință prin Beliș să fie scoasă din aria protejată.


Comuna Beliș este situată la poalele masivului Vlădeasa din Munţii Apuseni, la o altitudine de 1,125 m, în partea de sud-vest a județului Cluj. Comuna se întinde pe 20.649 hectare și are 1.167 locuitori.

„Parcului Natural Apuseni” este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a, având o suprafață totală de 75.784 ha. Parcul se întinde pe teritoriile administrative ale județelor Cluj, Alba și Bihor.

Distribuie informația
Alte știri