O criză gravă amenință sănătatea românilor: vom ramâne fără medici de familie în 10 ani

România are urgent nevoie de peste 2000 de medici de familie, spune Colegiului Medicilor din România. Mulţi tineri aleg această specialitate, dar apoi se îndreaptă spre alte specialităţi de spital.

Peste 400 de comune din țară au rămas fără medici de familie. Iar în alte peste 1.100 de localități sunt mai puțini decât ar trebui. Dintre cei care profesează, aproape jumătate se apropie de pensionare, spune președintele Colegiului Medicilor din România, care trage semnalul de alarmă.

Ministerul Sănătăţii propune soluţii în strategia pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate până în 2030.

Planul strategic de la minister prevede că autorităţile locale le vor acorda medicilor de familie mai multe facilități. Le vor putea asigura locuinţa şi transportul, dar şi clădiri pentru cabinete pentru care vor putea susţine şi dotările. În plus, medicii de familie vor avea dreptul să acordă mai multe servicii medicale şi tratamente. Şi li se va plăti performanța în servicii de screening și prevenție.

Cei mai loviţi de lipsa medicilor de familie sunt bolnavii din sate, dar, odată cu pandemia, au apărut probleme şi în marile oraşe, spun doctorii.

Alte știri