O epidemie de rujeolă poate izbucni oricând în România, avertizează medicii de familie

Cunoscută ca una dintre bolile copilăriei, rujeola este o infecţie foarte contagioasă, ce se manifestă ca o erupție şi care are simptome asemănătoare cu răceala. Se transmite prin tuse sau strănut şi este extrem de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani şi la adulţii peste 20.

Pentru cei nevaccinaţi poate duce la complicaţii severe.

Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea. În România, imunizarea se face cu două doze, la 12 luni și 5 ani, cu serul ROR.

Pentru ca această boală să fie ţinută sub control, avem nevoie de o rată de vaccinare de peste 95%, spun epidemiologii. Acum rata este undeva spre 75%. Un alt factor important este legat şi de numărul de ucraineni care au venit în România, despre care nu se ştie dacă sunt sau nu vaccinaţi.

Ultima raportare a INSP, din iulie 2020, arăta că, din 2016, când a fost declarată epidemie de ruejolă în România, la noi în ţară au fost înregistrate 20.192 de cazuri de rujeolă, iar 6 copii au murit.

La nivel mondial, în 2020, 23 de milioane de copii din întreaga lume nu au fost vaccinaţi, arată datele OMS şi Unicef. În 2021, acoperirea vaccinală pentru prima doză împotriva rujeolei era de 81 de procente, cea mai scăzută rată din 2008 încoace.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri