O femeie din Alba suspectă de botulism, transferată la Oradea. Pacienta mâncase peşte din conservă

Foto: arhiva

„O femeie, în vârstă de 45 de ani, din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a judeţului. DSP Alba a emis şi alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în Cadrul UE). Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare”, se menţionează într-un comunicat transmis miercuri de către DSP Alba.

Potrivit sursei citate, data de debut a bolii a fost duminică, 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă. Luni, simptomele s-au accentuat, iar marţi, pacienta a decis să se prezinte la spitalul din Alba Iulia.

Miercuri, pacienta a fost transferată cu un elicopter SMURD la un spital din Oradea unde există un astfel de ser.

Botulismul este o intoxicaţie care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

Distribuie informația
Alte știri