”O lume într-o carte”: Angela Martin – ”Valentina” / VIDEO

La început de 2024, editura Polirom ne propune o carte remarcabilă, VALENTINA, un roman scris de eseista, traducătoarea, ANGELA MARTIN.

Romanul spune povestea unei familii din Arad, cu numeroase ramificații, ce se întind pe parcursul a trei generații și care vor fi duse până la Viena. Multitudinea și bogăția detaliilor scot în evidență o lume aflată după război, în mari transformări, cu personaje atent și fin conturate.

Romanul Angelei Martin, Valentina, devine ceea ce francezii numesc „roman fleuve”, „roman fluviu”, dar poate și mai mult, un bildungsroman, un roman-total, prin toate acele elemente care îi conferă calitățile excepționale ale unei scrieri de o mare forță epică, fiind un eveniment literar absolut special al acestei perioade.

Valentina este personajul asupra căruia se concentrează o bună parte din acțiune, iar povestea ei curge asemenea unui fluviu, cuprinzând tot mai multe personaje, tot mai multe locuri.

„Valentina evoluează subtil, mai întâi ca personaj feminin juvenil, enigmatic prin condiţia de vârstă şi gen, apoi ca personaj matur, coagulant, dând sens credibil şi fascinant unei spiţe de neam românesc”, spunea Rodica Zane.

Cartea te ține în priză, iar autoarea ei dovedește calități scriitoricești excepționale, și poate fi, de ce nu, punctul e placare spre alte povești remarcabile.

Pentru noi, întâlnirea cu Angela Martin e de fiecare dată o sărbătoare a sufletului.

Distribuie informația
Alte știri