O nouă ediție a evenimentului Zilele Culturii Maghiare, la Oradea

Săptămâna aceasta aduce în Piața Unirii o nouă ediție a evenimentului Zilele Culturii Maghiare Oradea. Perioada 19-21 august va fi dedicată comunității maghiare, și vor fi promovate tradițiile, specificul gastronomic și istoria comună pe care le împărtășim.

Ediția 2023 se desfășoară pe parcursul a trei zile și cuprinde activități dedicate întregii familii: muzică, dansuri cu specific maghiar, meșteri populari, bunătăți culinare, activități pentru copii, spectacole de teatru și mult așteptatele care alegorice.

Parada carelor alegorice are loc luni, 21 august, pe străzile Oradiei și va cuprinde 4 care: unul al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Filarmonicii Kodály Debrețin și carul Grupului Marnevall.

Carul de flori comun al Oradiei și Debrecenului – Meridianul Zero – Carul cu flori comun al Oradiei și Debreținului marchează una dintre cele mai importante descoperiri ale Europei: primul observator astronomic european care a luat naștere în Oradea. Timp de peste două secole, între 1464 și 1667, Meridianul Zero, folosit pentru crearea hărților de navigație, a fost amplasat în Cetatea Oradea. Meridianul Zero are o importanță deosebită, având un rol esențial în dezvoltarea navigației și cartografiei și reprezintă și azi dorința de cunoaștere și descoperire.

Coroana Sfântului Ștefan – reprezintă coroana cu care au fost încoronați cei mai mulți dintre suveranii Regatului Ungariei, din Evul Mediu începând cu 1075 și până în data de 30 decembrie 1916.

Filarmonica Kodály Debrețin – Filarmonica Kodály din Debrețin sărbătorește un secol de existență. Ansamblul, cunoscut inițial ca Orchestra Filarmonicii MÁV Debrețin, are o istorie care acoperă aproape întregul secol al XX-lea, cu mii de concerte, apariții în teatre și turnee internaționale. Carul cu flori realizat cu ocazia sărbătoririi centenarului are în centru un dirijor, care prin gesturile sale unitare armonizează întreaga orchestră.

Gastronomie – Grupul Marnevall, este unul dintre cei mai importanți jucători locali din industria alimentară, lansând în acest an primul lor car cu lor inspirat de produsul în formă de dinozauri, Jura Bites.

Distribuie informația
Alte știri