O noua ediție a programului european KineDok powered by One World Romania, începe duminică, 18 iulie, la Oradea

Foto: cinemagia.ro

Duminică, 18 iulie 2021, începe cea de-a șaptea ediție a programului european KineDok powered by One World Romania cu multipremiatul documentar “Profu’ aka Teach”, ce va fi proiectat la MA hub (Parc I. C. Brătianu nr. 58A, Oradea), de la ora 21:00. Pelicula este un portret intim, autentic și plin de umor al unui profesor neconvențional și carismatic de matematică din Bistrița care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc. De-a lungul unui an academic, îi urmărim efortul de a retrezi dragostea de învăţătură în elevi, schimbându-le astfel vieţile o dată pentru totdeauna.

Și pentru că ne-a fost tare dor de cinema și de documentare care să ne ducă în diverse realități ale mapamondului, redeschidem seria de proiecții cu un soi de minifest, astfel că marți, 20 iulie, tot după ora 21:00, vom proiecta una dintre capodoperele comice ale lui Emir Kusturica, “Pisica albă, pisica neagră aka Crna macka, beli macor” (1998), ca un preambul pentru al doilea film  din seria KineDok, “Sârboaica aka Srbenka”, pe care-l vom proiecta miercuri, 21 iulie, de îndată ce se lasă întunericul, după ora 21:00.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

MA hub este o asociație cultural-artistică și educațională orădeană, care propune comunității atât o serie de evenimente cultural-artistice – concerte, proiecții de film, dj-set-uri cu un focus pe explorarea diversitătății muzicale și dans, performance-uri, seri de “open stage” -, cât și activități de educație non-formală – ateliere de yoga, dans, activități creative, cursuri de pian, percuție ș.a.. Parteneriatul cu One World Romania și programul KineDok are particularitatea de a se încadra în ambele ramuri dezvoltate de MA, oferind publicului o experiență cultural-artistică prin vizionarea documentarelor, și una, sperăm noi, cât mai educațională prin dialogurile generate de proiecții, la care vor fi prezenți și invitați tematici, în măsura posibilităților.

Distribuie informația
Alte știri