O nouă înșelătorie face tot mai multe victime în România

Foto: digi24.ro

Zeci de români au picat în plasa unor şarlatani care i-au convins că au fost înregistraţi în timp ce accesau site-uri dedicate adulţilor. Metoda este numită „Sextortion”, iar oamenii legii avertizează că este o adevărată industrie în spatele acestor mesaje.

„Sistemul tău a fost compromis. Am efectuat o captură video a ecranului iar în cealaltă parte un videoclip pornografic care a fost deschis de dumneavoastră. Pot vedea întreaga listă de contacte din telefon. Dacă doriţi să evitaţi consecinţele, atunci transferaţi 1.300 de dolari. Aveţi la dispoziţie 50 de ore. Gândiţi-vă la reputaţia dumneavoastră” – aşa sună unul dintre mesajele trimise de hackeri.

Totul este gândit ca să fie cât mai credibil și să convingă victimele să plătească suma cerută fără să mai stea pe gânduri. Înşelăciunea se desfășoară la nivel global, dar a ajuns şi în România. Şi a făcut deja destule victime și de la noi.

Specialiştii în IT spun că aceste mesaje sunt traduse automat în limba română şi au greşeli gramaticale sau de exprimare. Este primul semn care ar trebui să ne pună pe gânduri. În niciun caz nu trebuie accesate link-uri ataşate pentru că pot conţine viruşi sau programe prin care se pot accesa date de pe calculator.

Dacă totuşi aţi fost păcălit, oamenii legii recomandă să nu trimiteţi sub nicio formă alte sume de bani, să păstraţi toate dovezile şi să faceţi o plângere la cea mai apropiată secţie de poliţie.

Alte știri