O noua piedica in calea referendumului Oradea – Sanmartin. Prevederile de modificare a legii referendumului ar putea fi neconstitutionale

In urma cu doua zile, Guvernul a modificat, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului astfel încât să poată fi organizate referendumuri  odată cu alegerile locale , in aceleasi sectii de votare. Executivul si-a asumat decizia, in ciuda unor recomandări ale Comisiei de la Veneţia de evitare a suprapunerii alegerilor cu consultarile publice. Cel mai probabil, Ordonanta a fost data la insistentele primarului Ilie Bolojan care propune, pentru a treia oara, un referendum de unificare Oradea-Sanmartin.

Specialistii in drept constitutional au identificat insa ulterior o problema care ar da, din nou peste cap planurile primarului oradean.  La precedenta modificare a legii referendumului, CCR a stabilit că schimbările nu pot fi aplicabile referendumurilor organizate în decurs de un an de la dată intră̆rii în vigoare a legii de modificare. Prin urmare, o eventuala contestare a Ordonantei  la Curtea Constitutionala ar putea avea acelasi rezultat.

Ordonanta Guvernului a venit la cateva zile dupa ce Biroul Electoral Central a interzis suprapunerea alegerilor locale cu referendumul.

Distribuie informația
Alte știri