O viață fără griji: Cum să te asiguri că radonul nu este o problemă pentru casa ta!

Radonul – un gaz despre a cărui existență (și cu atât mai mult nocivitate) foarte puțini oameni sunt conștienți – reprezintă o amenințare tot mai mare în contextul conflictelor din lume. El se formează în mod natural prin descompunerea radioactivă a uraniului, prezent în sol și în rocile din crusta terestră și pătrunde în clădiri prin fisuri și prin crăpăturile din fundații, pereți și podele. Astfel, există riscul ca în interioarele neaerisite corespunzător, să se poată regăsi în cantități mai ridicate decât în aer liber. Concentrațiile ridicate de radon pot fi nocive pentru sănătatea umană atunci când acest gaz este inhalat în cantități mari pe o perioadă lungă de timp.

Cum poți elimina riscurile contaminării casei cu radon?

Din cauza riscurilor pentru sănătate asociate cu expunerea la radon, monitorizarea și măsurarea nivelurilor acestuia în interiorul clădirilor sunt importante, iar dacă se constată niveluri ridicate, sunt recomandate acțiuni corective, cum ar fi instalarea unui sistem de ventilație adecvat și sigilarea fisurilor și a crăpăturilor din structura clădirii pentru a preveni intrarea radonului.

Un exemplu de bune practici în zona uraniferă din județul Bihor constă în efectuarea de măsurători ale concentrației de radon în interiorul clădirilor. Aceste măsurători au condus la implementarea unui protocol riguros de control, prevenție și remediere. În situațiile în care valorile măsurate au depășit limitele recomandate de Comisia Europeană, adică 300 Bq/m3, au fost aplicate tehnici eficiente de reducere a radonului. Prin aceste măsuri, concentrațiile de radon au fost reduse semnificativ, de la aproximativ 1000 Bq/m3 la valori sub 200 Bq/m3.

Sigur, cel mai bine este să nu aștepți să ți se spună că ai locuința afectată pentru a începe să iei măsuri.

Care este cel mai bun sistem de ventilație pentru a ține radonul la distanță?

Pentru a asigura un mediu de viață armonios și sănătos, liber de poluanți, este esențială instalarea unui sistem adecvat de ventilație. Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura  reprezintă cea mai eficientă soluție pentru a menține radonul și alți poluanți la distanță. 

Acesta funcționează prin schimbul constant de aer între interiorul și exteriorul clădirii, diluând astfel concentrațiile de poluanți acumulați în interior, și în același timp, recuperează căldura din aerul evacuat pentru a preîncălzi aerul proaspăt introdus. 

Această metodă pe lângă faptul că menține un mediu interior sănătos, în plus contribuie și la eficiența energetică a clădirii, optimizând consumul de energie. Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură asigură un flux continuu și controlat de aer proaspăt din exterior, contribuind semnificativ la reducerea nivelurilor de radon și la prevenirea acumulării acestuia în interior. 

Astfel, riscurile asociate cu expunerea prelungită la radon, inclusiv riscul de cancer pulmonar, sunt semnificativ reduse, oferind locuitorilor un spațiu de locuit mai sigur și mai confortabil.

Beneficii suplimentare ale instalării sistemului de ventilație 

Instalarea unui sistem de ventilație mecanică aduce o serie de beneficii suplimentare care cresc considerabil condițiile de viață în interiorul clădirii. În primul rând, acesta îmbunătățește semnificativ calitatea aerului interior, filtrând particulele alergene și poluanții externi, ceea ce este esențial pentru persoanele care suferă de alergii sau afecțiuni respiratorii.

De asemenea, prin eliminarea excesului de umiditate, se previne formarea mucegaiului și a altor microbi nocivi, contribuind astfel la un mediu de locuit mai sănătos și mai confortabil. Un sistem de ventilație mecanică poate ajuta la prelungirea duratei de viață a clădirii, prevenind deteriorărilor cauzate de umiditate. 

Un alt avantaj major este legat de eficiența energetică; sistemele moderne de ventilație, recuperează o mare parte din căldura aerului evacuat, reducând astfel necesarul de încălzire și, implicit, reduc costurile asociate cu energia. Aceasta reprezintă o economie semnificativă pe termen lung. În timpul iernii se poate recupera căldura iar în timpul verii se poate recupera răcoarea, micșorând necesarul de aer condiționat, pentru răcire.

Pe lângă acestea, un sistem de ventilație bine proiectat poate reduce nivelul de zgomot din interiorul clădirii, creând o atmosferă mai liniștită și mai plăcută pentru locatari. Pentru că nu mai este necesară deschiderea ferestrelor pentru aerisire, nu poate pătrunde zgomotul deranjant din exterior. În aceste condiții ziua, te poți concentra asupra activităților cotidiene iar noapteapoți avea un somn odihnitor.

Dacă te gândești să construiești sau să renovezi, este esențial să iei în considerare instalarea unui sistem de ventilație adecvat pentru a te bucura din plin de beneficiile acestuia. Consultanța de specialitate în domeniul ventilației este crucială pentru implementarea unui sistem care să se potrivească perfect proiectului tău. 
Alegerea unui sistem de ventilație adecvat poate face diferența în calitatea vieții familiei tale!

Distribuie informația
Alte știri