O viață salvată schimbă lumea. DA pentru VIAȚĂ!”, este mesajul transmis de dr. Carmen Pantiş

O viață salvată schimbă lumea. Transplantul înseamnă VIAȚĂ! Respect tuturor cadrelor medicale care se luptă pentru viața semenilor în această perioadă atât de grea.

Niciodată nu ne-am imaginat că vom trăi asemenea vremuri, că vom fi nevoiți să facem faţă unei provocări ieşite din comun. Acum, mai mult ca oricând, deciziile noastre pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. În malaxorul acestei noi bătălii, nişte cuvinte atât de simple -“DA pentru VIAŢĂ!”- parcă nu au fost niciodată mai puternice şi ne obligă să fim profund recunoscători faţă de cei care aduc speranţa pentru viaţă: donatori, familiile acestora, echipe medicale.

E greu să găsești cuvintele pentru a mulţumi familiei care a fost de acord să doneze organele rudei, o pacientă în vârstă de 45 de ani, aflată în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Grație acestui gest, trei oameni aflați în suferinţă se vor putea bucura de viaţă, după operația de transplant de ficat şi de rinichi. Corneea va reda vederea unor pacienți care, la rândul lor, se vor bucura de frumusețile acestei lumi.

Echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Oradea (Dr. Emese Tirla, as. Otto Gergely, as. Viviana Hodosan, Dr. Ryan Bhagherutty, Dr. Carmen Pantiş) au făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar şi suferinţa familiei să poată fi transformată în speranţă pentru alţi oameni.

”Nimeni nu lucrează singur în Clinica ATI, personalul medical de aici susține viața prin tot ceea ce face: în schimburi permanente, ziua şi noaptea, 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Deciziile dificile la granița dintre viață si moarte fac parte din activitatea noastră curentă. Toate eforturile echipei sunt focusate pentru a ameliora calitatea vieții, să salvăm acolo unde există șanse, să stăm în siguranță şi să stăm uniți pentru a face față activităților cotidiene în aceste zile de o dificultate extremă din cauza pandemiei de COVID-19. Respect infinit pentru toată echipa Clinicii ATI SCJU ORADEA, pentru ceea ce face acum şi în lunile care vor urma ! DA pentru VIAȚĂ!”, este mesajul transmis de Dr. Carmen Pantiş.

Efortul lor a fost preluat de echipa de prelevare a Institutului Clinic Fundeni – Dr. Genady Vatachki, Dr. Alexandru Onofrei, as. Marian Păun – care a încheiat cu succes intervenţia de prelevare atât a ficatului, cât şi a rinichilor. Astfel, viaţa unui pacient, aflat în suferinţă pe lista de aştepatare, a fost salvată prin transplant de ficat la Institutul Clinic Fundeni. Intervenţia a fost realizată cu succes de echipa condusă de Conf. Dr. Vlad Braşoveanu, Dr. Ion Barbu, Dr. Florin Ichim, alături de echipa ATI: Prof. Dr. Dana Tomescu, Dr. Mihai Popescu. Transplantele de rinichi se vor realiza la Iaşi, în cadrul Spitalului Clinic “Prof.Dr. C.I. Parhon”, iar cele de cornee la Spitalul Militar Bucureşti.

Mulţumim tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de sensibilă. OAMENI care, în aceste zile atât de complicate, fac un efort deosebit pentru a reda speranţa la viață a celor a căror unică şansă este transplantul. În semn de respect şi apreciere pentru munca lor, pentru tot personalul medical aflat în prima linie a luptei împotriva acestui virus, trebuie să facem un lucru un lucru simplu: STAŢI ACASĂ!

Agentia Nationala de Transplant

Distribuie informația
Alte știri