OMS: Epidemia provocata de coronavirus este ”urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”

Foto: skynews.com

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat, joi seara, că epidemia provocată de noul coronavirus este”o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”.

Epidemia de pneumonie virală declanșată de noul tip de coronavirus apărut la Wuhan s-a extins acum în toată China. Cazuri de îmbolnăvire au fost raportate în toate provinciile țării. Numărul deceselor a ajuns la 170, iar cel al îmbolnăvirilor la aproape 8 mii. Chinezii au creat 15 mii de centre de carantină pentru persoanele suspecte că ar fi infectate.

La nivel internațional, noul virus a fost confirmat în cel puțin 16 țări. Nu s-au înregistrat decese în afara Chinei. Tot mai multe țări își repatriază cetățenii, în timp ce oamenii de știință lucrează un posibil vaccin.

OMS foloseşte termenul de „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” pentru a face referire la „un eveniment extraordinar” referitor la sănătatea publică.

Există două criterii pentru ca un asemenea eveniment să poată fi considerat o astfel de urgenţă. În primul rând, epidemia trebuie să afecteze cel puţin două ţări. În al doilea rând, este necesar ca epidemia să impună „un răspuns internaţional coordonat”. Potrivit OMS, starea de urgenţă se referă la „o situaţie serioasă, neobişnuită sau neaşteptată”.

Declararea stării de urgenţă ar duce la măsuri mult mai stricte în domeniul sănătăţii, ar duce la o creştere a finanţării în domeniul medical şi alocarea unor resurse suplimentare pentru prevenirea răspândirii bolii.

De asemenea, o astfel de decizie ar putea determina statele lumii să impună restricţii asupra comerţului şi libertăţii de mişcare a populaţiei, cu toate că OMS de obicei face tot posibilul pentru a evita restricţiile impuse comerţului.

Totodată, autorităţile naţionale ar putea introduce măsuri suplimentare de scanare în aeroporturi şi în alte spaţii publice pentru monitorizarea stării de sănătate a populaţiei.

Alte știri