OMS recomandă a doua doză de rapel anti-COVID doar populației vulnerabile și persoanelor cu risc ridicat de infectare

Foto: pixabay.com

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă ca pentru întărirea imunităţii după vaccinarea anti-Covid să li se ofere a doua doză de rapel persoanelor cu un risc ridicat de infectare. Ei arată că booster-ul suplimentar ar trebui făcut după patru până la şase luni de la ultima doză, dar precizează că recomandarea vizează numai populaţia cea mai expusă. Nu este pentru toţi adulţii.

Imunitatea de la vaccin, chiar după doza a treia, a slăbit după apariţia tulpinii Omicron. Noile subvariante, foarte contagioase, trec de scutul anticorpilor şi după boală. Aşa că experţii Organizației Mondiale a Sănătății recomandă al doilea rapel pentru cei mai expuşi: personalul din domeniul sanitar, vârstnici, gravide şi persoane cu imunitatea foarte slăbită sau cu afecţiuni precum diabet, hipertensiune, boli cardiace, pulmonare şi renale.

Cifrele sunt clare, spun medicii: foarte puţini dintre cei vaccinaţi au ajuns la ce e mai rău. Iar doza suplimentară e recomandată pentru un plus de protecţie chiar cu vaccinurile disponibile acum.

Experţii OMS recomandă al doilea rapel după patru până la şase luni după o primă serie de vaccinări, dar nu pentru toţi adulţii. Şi anunţă că vor începe şi evaluarea noilor vaccinuri care ţintesc subvariantele Omicron.

Distribuie informația
Alte știri