Ora PĂMÂNTULUI Sărbătorită împreună prin activități ACASĂ

Chiar dacă, în acest an, ”Ziua Mondială a Apei” și ”Ora Pământului” au fost sub incidența distanțării sociale, Administrațiile Bazinale de Apă Crișuri, Someș-Tisa, Argeș-Vedea, Siret și Prut au găsit o formă accesibilă publicului larg de a marca aceste evenimente, de acasă, prin activități educative și recreative.

Sâmbătă seara, timp de o oră, s-au stins luminile în toată lumea. În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, pe tot globul se sărbătorește ”Ora Pământului”, cel mai mare eveniment de mediu din istorie. Numai anul trecut peste 8000 de oraşe din peste 180 de țări au stins lumina, timp de o oră.

Inițiatorii proiectului ”Ziua Mondială a Apei 2020”, cele cinci administrații bazinale de apă, au lansat pe pagina de Facebook a proiectului provocarea de a stinge luminile timp de o oră, în intervalul 20:30-21:30.

Provocarea a fost lansată de Luca, un ecologist convins din Cluj-Napoca, în vârstă de 9 ani, care, printr-un clip video, a îndemnat tinerii să stingă luminile, calculatoarele, tabletele și apoi să trimită poze sau clipuri pe această temă. Mai mulți tineri din țară s-au alăturat proiectului și au răspuns provocării arătând că le pasă. Primul care a răspuns provocării a fost Vlad, un tânăr din Pitești pasionat de tehnologie, care a trimis pe pegina ”ZMA 2020” un clip video în care ne citește, la lumina limânărilor, povestea râului Argeș.  Surorile Mara și Ilinca, din Oradea, au creat ”căsuța poveștilor” de unde, la lumina unei lanterne cu acumulator solar, au adus la viață povestea celor Trei Crișuri. Din provocare nu au lipsit nici răurile din Moldova, astfel că, Teodora, o povestitoare talentată din Bacău, ne-a prezentat legenda râului Siret citită tot la lumina lumânărilor.

Provocarea rămâne valabilă pe pagina de Facebook a proiectului ”ZIUA Mondială a Apei 2020” unde puteți găsi informații practice și educative dedicate în mod special protecției apelor. Până în prezent, proiectul ”Ziua Mondială a Apei” are aproape 20.000 de vizualizări și 500 de aprecieri din toată țara. Activitățile se adresează preșcolarilor, elevilor, studenților, cadrelor didactice precum și părinților care stau acum în casă

”Ora Pământului” a fost organizată pentru prima dată de WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007. Atunci, mai mult de 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. În ţara noastră, Ora Pământului se sărbătorește din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni.

Acestă perioadă dificilă ne reamintește importanța resursele naturale în viețile noastre, indiferent de statutul social, economic sau cultural.

Anca MIHOCIU

Distribuie informația
Alte știri