„Oradea Barocă”, o carte despre bijuteriile arhitecturale ale orașului

La Palatul Baroc din Oradea s-a lansat, miercuri, 3 aprilie 2019, volumul „Oradea Barocă”, autor pe dr. Agata Chifor, istoric de artă. Lucrarea, aflată la cea de-a doua ediție, este o sinteză a perioadei de creștere a arhitecturii baroce în municipiu, cu încadrare în context, dar și multe exemple de construcții ridicate în acest stil.

Volumul a apărut la Editura Primus și a fost lansat la Palatul Baroc din Oradea, în prezența episcopului Romano-Catolic Laszlo Bocskei. „Cartea vine și îi descoperă pe cei care au creat aceste bijuterii arhitecturale. Este o colecție foarte importantă de date inedite, care aduce în fața cititorului, detalii despre stilul baroc. Volumul ne obligă să fim atenți, să păstrăm pentru viitor aceste valori, atât în biserică, cât și în afara ei. În biserica catolică avem tendința de a ne întoarce la vechi”, a declarat episcopul Romano-Catolic Laszlo Bocskei.

Al doilea invitat a fost dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, instituție care până nu demult a funcționat în Palatul Baroc. „Colegii mei de la MȚC, din anii 1970, au avut puterea să nu strice nimic din muzeu. Nimic nu a dărâmat palatul”, a declarat Aurel Chiriac. Un alt invitat a fost arhitectul Emodi Tamas, care a vorbit despre Imperiul Hasburgic, cât și despre moștenirea barocului. În final a luat cuvântul autoarea Agata Chifor, care adus mulțumiri Episcopiei Romano-Catolice și tuturor celor cu care a colaborat.

Ana-Maria Silaghi, Jurnalism, Anul I

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri