Oradea – Oraș al Marii Uniri. Comunicat

În acest week-end în Oradea a avut loc un eveniment organizat de Fundația Clubul Dreptei în cadrul proiectului Oradea – Oraș al Marii Uniri, finanțat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Programul ACCES CENTENAR – sesiunea 2017. Lansat în perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, programul ACCES prefigurează debutul manifestărilor culturale dedicate sărbătoririi unui moment emblamatic în istoria României.

Pe data de 24 noiembrie 2017 s-au împlinit 90 de ani de la moartea lui Ion I. C. Brătianu, artizanul Marii Uniri (1918), fost prim-ministru, cel de numele căruia se leagă Constituția României (1923), introducerea votului universal sau reforma agrară.

Oradea – Oraș al Marii Uniri este un proiect care a avut loc la nivelul liceelor din județul Bihor și a constat într-un concurs de schițe pentru teatru având ca temă Marea Unire de la 1918. Scenariile concepute de către liceeni și înscrise în concurs au fost analizate de către un juriu format din Andrian Locovei, actor în cadrul Teatrului Regina Maria, Ionuț Ciorba, istoric din partea Muzeului Cetății și Orașului Oradea și George Tătar, din partea Fundației Clubul Dreptei. Echipele de liceeni au fost invitate să își pună în scenă creația, pe data de 25 noiembrie, în fața susținătorilor și a publicului bihorean, într-un eveniment organizat la sala Florica Ungur, care s-a încheiat cu premierea participanților. În aceeași zi la Cetatea Oradea a fost arborat steagul cu însemnele regalității și s-a intonat imnul țării.

Scopul proiectului a fost acela de a aduce participanții în ipostaza de a se documenta în detaliu, de a identifica personajele cheie și de a crea o schiță pentru teatru pornind de la istoria Marii Uniri.

Astfel, ca urmare a punerii în scenă a pieselor, premiul pentru ,,Cel mai original scenariu” a fost acordat  Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, pentru sceneta cu titlul „Cursul Istoriei”. Premiul  ,,Cea mai bună punere în scenă” a fost acordat Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, pentru sceneta cu titlul „Răsărit de soare”. Premiul pentru ,,Cel mai bun impact asupra publicului’’ a fost acordat Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” pentru sceneta cu titlul „Oradea – între deznădejde şi speranţă”. Premiul pentru ,,Cea mai bună acuratețe a evenimentelor istorice – premiul I.C. BRĂTIANU” a fost acordat Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca pentru sceneta „Marea Unire de la 1918”.

Fundația Clubul Dreptei este o organizație non profit care a oferit de-a lungul timpului sprijin pentru forme civice de manifestare, pentru dezvoltarea unei vieți intelectuale independente, pentru cenacluri literare și de promovare a tradițiilor românești. Prin proiectele sale Fundația a îmbrățișat și spiritul european al diversității realizând activităţi cultural-educative,  şezători-spectacol sau momente poetice și spectacole de dans popular.

Distribuie informația
Alte știri