La Oradea s-a lansat proiectul numit Accesibilizarea turistică a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere, acronim „Oradea pentru toți”. Acesta este realizat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor (Oradea Heritage). în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană și Asociaţia Nevăzătorilor din judeţul Bihor. Proiectul iși propune accesibilizarea principalelor obiective istorice din centrul istoric al municipiului Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Se desfășoară până la data 31 decembrie 2022.
Proiectul prevede crearea unor planşe cu imagini în relief şi texte în alfabetul Braille pentru opt obiective turistice din Oradea: Casa Darvas-La Roche, Sinagoga Sion, turnul Primăriei Oradea, Palatul Vulturul Negru, Templul Francmasoneriei, Biserica cu Lună, Casa Poynar şi Teatrul Regina Maria. Cataloagele acestor obiective vor putea fi găsite în toate obiectivele administrate de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice şi vor fi la îndemâna tuturor vizitatorilor nevăzători.
Se va permite astfel tuturor turiștilor și locuitorilor orașului să se bucure de obiectivele istorice reabilitate ce stau ca mărturie evoluției complexe pe care Oradea a suferit-o de-a lungul ultimelor secole.
În cadrul proiectului se vor crea planșe de tip A4 cu desen reliefat. Planșele vor exemplifica forma clădirilor, modul de construcție și termenii de comparație cu înălțimea unui om. Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere își vor putea crea o imagine vizuală mentală. Acestor planșe le va fi adăugată voce (partea audio) cu ajutorul Realității Augmentate Interactive și a telefonului mobil. Prin urmare, soluţia este de a crea rute turistice ce se auto-descriu, astfel încât persoanele cu deficiențe de vedere să poată parcurge traseul doar cu asistentul personal sau câinele ghid și suplimentar cu mulaje 3 D, pentru ca vizitatorul să poată percepe pictura murală.
Proiectul va fi implementat cu ajutorul unui grup de tineri voluntari oradeni, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, ce își dorește să se implice solidar în activități de accesibilizare ce pot crește calitatea vieții persoanelor cu deficiențe de vedere.
Ca urmare a implementării proiectului, comunitatea va beneficia în primul rând de un nivel de incluziune mai mare, Oradea devenind un exemplu de bune practici pentru alte comunități. Deoarece traseul va fi dezvoltat în trei limbi (română, engleză și maghiară), va fi stimulat și turismul internațional. De asemenea, persoanele cu dizabilități de vedere vor avea oportunitatea de a face activități de recreere într-un mod accesibilizat.