Oradea poate deveni orasul din Romania cu cele mai multe statii de reincarcare pentru masini electrice

Administratia oradeana se pregateste pentru viitor.  Peste 30 de statii de reincarcare a masinilor electrice vor fi instalate in oras pana la 1 ianuarie 2020, chiar daca, in prezent numarul acestora este mic.  Primele 13 ar putea fi construite  printr-un proiect desfasurat prin Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, destinat municipiilor resedinta de judet, pe care administratia oradeana il va depune in aceasta luna.

Numarul exact va fi stabilit in perioada urmatoare, in functie de pretul pe fiecare statie in parte, care va fi estimat prin studiul de fezabilitate’, a declarat viceprimarul Mircea Malan, care a prezentat, miercuri, intentiile municipalitatii privind electromobilitatea.

Chiar daca proiectul nu va fi aprobat, Primaria  va monta in oras si alte statii, chiar daca ele nu vor fi cu incarcare rapida pentru ca diferenta  de pret este de cel putin 20.000 euro. In plus, si  companiile din subordinea Consiliului Local vor fi obligate sa construiasca cel putin un astfel de punct de incarcare.

La randul lor, pana la 1 ianuarie 2020, cel putin cate o statie va fi amplasata in parcarile fiecarui mall sau hotel din oras. Fiecare companie  va decide daca va percepe taxe pentru reincarcare sau daca acest serviciu le va fi oferit clientilor in mod gratuit.

Potrivit autoritatilor, proiectul a fost inspirat de modelul oferit de orasul Amsterdam, acolo unde statiile de reincarcare sunt servicii de utilitate publica.  Uniunea Europeana pune accent pe dezvoltarea electromobilizatii. Exista programe care sprijina acest domeniu si directive care instituie anumite obligatii in sarcina statelor membre in urmatorii ani.

Distribuie informația
Alte știri