Oradea redevine in luna iunie pol al culturii internationale. Programul Festivalului „European Music Open”

Oradea redevine in iunie pol al culturii internationale. Si asta gratie Festivalului „European Music Open”, al carui promotor este cunoscutul tenor Alexandru Badea, nascut in urbea de pe Crisul Repede.

Evenimentul, aflat la cea de-a IV-a editie, va oferi iubitorilor de frumos din Oradea si nu numai, spectacole memorabile de opera, balet, jazz, teatru dar si o incursiune in linistea din sufletului celui mai mare pictor contemporan din Taiwan, Chen Ching Jung, care va darui orasului un mozaic de rit bizantin de mari dimensiuni, cu tematica religioasa.

Printre invitatii din acest an se mai numara: Orchestra filarmonica de tineret din Viena, alaturi de dirijorul Michael Lessky, coregraful Eduard Clug si Compania de balet Maribor, din Slovenia, Marcel Iures si Florin Piersic jr., Cvartetul transilvan (cu Gabriel Croitoru), compozitorul Dan Dediu cu opera „O scrisoare pierduta” – cu Maia Morgenstern si soprana Elena Dediu si multi altii.

Programul festivalului
Marți, 11 Iunie 2019
Ora: 19:00 – Teatrul Regina Maria
Deschiderea ediției a 4-a a Festivalului „European Music Open”
Gală de balet: Edward Clug
Compania de Balet a Teatrului Național din Maribor

Miercuri, 12 Iunie 2019
Ora: 18:30 – Muzeul Țării Crișurilor
Vernisaj: Chen Ching – Jung , Taipei/Paris
Cvartetul Filarmonicii ESO – Taipei
Hung-Yu Tseng – tenor, Kuo Yu Feng – Pian
Ora: 21:00 – Sinagoga Sion
Swing Jazz Night
„THE THREE WISE MEN”
Frank Roberscheuten-clarinet/saxofon, Rossano Sportiello-pian, Martin Breinschmid-percutie

Joi, 13 iunie 2019
Ora 19:00 – Teatrul Regina Maria
Teatrul Act – București – „Stage Dogs”
Marcel Iureș și Florin Piersic jr.

Vineri, 14 iunie 2019
Ora 17:00 – Catedrala Sfântul Nicolae
„Cvartetul transilvan”
Gabriel Croitoru, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan, Vasile Jucan
Ora 19:30 – Teatrul Regina Maria
Fragmente din opera „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu,
Într-o succesiune de texte și muzică, după piesa de teatru omonimă de I.L. Caragiale
Cu participarea extraordinară a doamnei Maia Morgenstern
Versiune concertantă.
Soliști: soprana Elena Dediu, tenorul Andrei Lazăr și baritonii Marian Pop, Daniel Filipescu și Răzvan Georgescu.

Sâmbătă, 15 Iunie 2019
Ora 14:00 – Catedrala Romano Catolică
W.A. Mozart – Requiem
În interpretarea soliștilor Operei de Stat din Viena
Ileana Tonca – soprană, Bongiwe Nakani – mezzosoprană
Herbert Lippert – tenor, Russi Nikoff – Bas-Bariton
acompaniați de Filarmonica de tineret din Viena , dirijor Michael Lessky și de Corul Filarmonicii de Stat din Oradea, dirijor: Lászlóffy Zsolt
Ora 19:30 – Teatrul Regina Maria
Mircea Cărtărescu, Dan Liviu Boieriu – Colocviu
Întâlnirea se va termina cu o sesiune de autografe.

Duminică, 16 Iunie 2019
Ora19:00 – Teatrul Regina Maria
Gală de Operă
Închiderea ediției a IV-a a „European Music Open”
Ileana Tonca, Bongiwe Nakani, Herbert Lippert, Russi Nikoff
Soliști ai Operei de Stat din Viena acompaniați de Filarmonica de tineret din Viena , dirijor: Michael Lessky

Invitații ediției a IV-a a European Music Open
Eduard Clug – Coregraf Născut la Beiuș, directorul artistic al Companiei de Balet din Maribor, Slovenia este unul dintre cei mai importanți coregrafi contemporani ai momentului, invitat permanent al Operelor din Stuttgart, Zürich, Opera de Stat din Viena sau Teatrul Bolșoi. Edward Clug studiază baletul la Cluj. Devine prim balerin și coregraf al Companiei de Balet a Teatrului Național al Sloveniei unde atrage atenția internațională asupra producțiilor sale datorită esteticii și a sensibilității stilului său coregrafic.
Compania de Balet din Maribor, condusă de Edward Clug, a devenit în ultimul deceniu una dintre cele mai respectate institutii de gen din lume, coregraful român reușind să pună baletul din Maribor pe harta internațională a marilor companii, cu producții inovatoare, ferm ancorate în tradiția baletului. Compania de balet a Teatrului Național din Maribor – Slovenia a fost invitată la cele mai prestigioase festivaluri în întreaga lume: Jacob’s Pillow Dance Festival (SUA), Festivalul Teatrului Mariinsky din St. Petersburg, Festival of Firsts – Pittsburgh, Arts Festival – Singapore, Dance Festival – Tel Aviv, Sintra Festival – Portugalia, Festival Des Arts de Saint–Sauveur – Canada, Festivalul Internațional de Dans din Coreea, Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá, and Dance Open în St. Petersburg, pentru a aminti câteva dintre marile scenele care se regăsesc pe cartea de vizită a companiei de balet din Maribor.

Marcel Iureș și Florin Piersic Jr.
Două dintre cele mai importante nume ale teatrului românesc aduc pe scena Festivalului “European Music Open” piesa de teatru „Stage Dogs” – o producție a Teatrului ACT, din București.
“Să fii actor e o îndeletnicire minunată. Cumplită. Superbă. Ridicolă. Formidabilă. Oribilă. Înălțătoare. Penibilă.
Cam despre asta e vorba în “Stage Dogs”. Și sunt șanse să iasă un Iureș nemaivăzut.” – Florin Piersic jr.
“Stage Dogs”, în regia lui Florin Piersic Jr. care este și autorul acestei piese (inspirat de „A life in the theatre” de David Mamet), este un spectacol în care cei doi actori îşi joacă propria condiţie. Într-o atmosferă specifică filmelor “noir” din anii ’40, este prezentată tensiunea dintre două generaţii de actori în culisele unui teatru.

Chen Ching Jung – Pictor
Cetățean de onoare al orașului Taipei, cu o activitate, neîntreruptă, de peste 50 de ani în domeniul artei, Chen Ching-Jung este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai școlii de artă contemporană taiwaneză.
Cu o pasiune și perseverență ieșite din comun, Chen combină arta sa cu experiența vieții. S-a născut în Changhua. Studiază pictura la Universitatea Națională din Taiwan. Între anii 1960-1967, Chen își definitiveaă studiile universitare în Japonia unde absolvă Universitatea Musashino și Universitatea de artă din Tokyo. A fost director al Departamentului de Arte Plastice al Academiei Naționale de Arte. În prezent, Chen este profesor emerit al Universității Naționale din Taiwan.
Numeroase premii și distincții elogiază opera maestrului; Premiul Golden Goblet al Asociației de Artă din China, Premiul Wu San-Lien, Medalia de Bronz, Medalia de argint a Salonului Artiștilor Francezi și Premiul Wen-Xin al Consiliului pentru Cultură din Taiwan.
Expuse în mari muzee și galerii de artă, operele profesorului Chen Ching-Jung reproduc un sentiment de liniște și singurătate.

Cvartetul ESO
Evergreen String Quartet este compus din 4 excelenți instrumentiști ai Orchestrei Simfonice Evergreen din Taipei. Remarcabila activitate concertistică a Cvartetului ESO a depășit de mult granițele țării distingânduse, nu în ultimul rând, datorită misiunii umanitare asumate. Participările, în scop caritabil, la evenimentele organizate în zonele afectate de dezastre naturale, localități izolate sau în spitale, stau mărturie.
În deschiderea expoziției domnului Chen Ching-Jung, Cvartetul ESO va prezenta un program de melodii tradiționale taiwaneze.
Recitalul Cvartetului ESO va fi completat de tenorul Hung Yu Tseng, student al Conservatorului din Viena, acompaniat la pian de pianista Kuo Ya-Feng.

The Three Wise Men
Oricine iubește jazz-ul clasic într-o interpretare modernă, atemporală, este la locul potrivit cu acești trei specialiști. „The Three Wise Men”, sunt trei muzicieni de top care cântă împreună de 11 ani, demonstrându-și stilul lor muzical extraordinar în peste 1000 de concerte. Experții și critica de specialitate consideră că elementul comun al celor trei muzicieni este dragostea lor pentru Swing – care face ca înțelegerea dintre ei să fie aproape telepatică. Nu numai perfecțiunea muzicală, dar mai ales bucuria celor trei protagoniști de a face muzica împreună, fac din „The Thre Wise Men” un trio de clasă mondială.
Frank Roberscheuten – clarinet și saxofon, Rossano Sportiello – pian, Martin Breinschmid – percuție.

Cvartetul transilvan
Fondat în anul 1987, Cvartetul Transilvan a obţinut, într-o perioadă relativ scurtă de timp, numeroase premii și distincții naționale. Datorită nivelului profesional de excepție, Cvartetul Transilvan a dobândit statutul de cvartet de stat al Filarmonicii „Transilvania”. Absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, membrii fondatori ai cvartetului, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan, s-au perfecționat în interpretarea camerală, în perioada studiilor universitare. Începând cu anul 1998, Cvartetul Transilvan îl are în componență pe Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai valoroși violoniști români, care reușește să îmbine o carieră solistică de excepție cu rafinamentul interpretării camerale. Pentru meritele sale artistice deosebite, statul român i-a acordat domnului Gabriel Croitoru privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesù („Catedrala”), instrument care i-a aparținut lui George Enescu. În cei peste douăzeci și cinci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut peste 2000 de concerte. La ediția a IV-a a festivalului „European Music Open”, Cvartetul transilvan va prezenta în cadrul concertului pe care îl va susține la Catedrala Sf. Nicolae, ciclul de 4 suite românești.

Dan Dediu – compozitor
Unul dintre cei mai reprezentativi compozitori ai generației sale, cu o importantă recunoaștere internațională, Dan Dediu a studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. Diverse burse de creaţie sau cercetare (Herder şi A.Berg -Viena, Ircam-Paris, New Europe College-Bucureşti, Colegiul de ştiinţe-Berlin, Villa Concordia – Bamberg) au avut un rol hotărâtor în evoluţia sa componistică. A compus peste 150 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale.
Opera „O scrisoare pierdută” după piesa de teatru omonimă de I.L. Caragiale este una dintre lucrările de referință ale compozitorului. Premiera absolută a avut loc la Opera Națională București în anul 2012.
Varianta prezentată în cadrul „European Music Open”, special creată pentru acest eveniment, prezintă fragmente ale operei într-o succesiune de texte și muzică. Invitata de onoare, doamna Maia Morgenstern, ne va conduce pe parcursul întregii seri în calitate de Povestitor/Cetățeanul turmentat

Maia Morgenstern
Una dintre cele mai cunoscute și apreciate actrițe de teatru și film, Maia Morgenstern nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Cu o carieră de mare anvergură, activitatea sa profesională fiind recunoscută pe plan internațional.
Din anul 2012 Maia Morgenstern este directoarea Teatrului de Stat Evreiesc din București.
S-a remarcat de-a lungul carierei sale interpretând roluri remarcabile în „Patimile lui Hristos”, „Astă seară: Lola Blau”, „Jocul Regilor” sau „Miss Daisy și șoferul ei.” Prin munca sa a contribuit la dezvoltarea culturii teatrale românești, a intrigat și a impresionat audiențe de milioane de oameni prin prezența și viziunea sa. Talentul şi munca neîncetată i-au fost răsplătite cu premii şi distincţii, precum: „Premiul pentru cea mai bună actriţă” (Festivalul Emma, Londra) sau„Premiul Literelor în grad de Cavaler” (Franţa).
Din distribuția spectacolului „O scrisoare pierdută“ vor mai face parte soprana Elena Dediu, tenorul Andrei Lazăr și baritonii Marian Pop, Daniel Filipescu și Răzvan Georgescu, soliști cu o activitate atistică recunoscută pe scenele internaționale.

Orchestra filarmonică de tineret Viena
(Junge Philharmonie Wien) este considerată de critica de specialitate cea mai bună orchestră de tineret din Austria. Reunește cei mai talentați tineri muzicieni austrieci cu vârstele cuprinse între 17 și 27 de ani. Orchestra a fost fondată în 1997 de dirijorul Michael Lessky, susținut de mai mulți pmuzicieni renumiți din Viena. Unul dintre scopurile Filarmonicii de tineret din Viena este promovarea tinerelor talente și crearea unei punți către orchestrele profesioniste de renume.
Cu un vast repertoriu, cuprinzând marile creații simfonice preclasice, clasice, și contemporane, și nu în ultimul rând repertoriul de operă, operetă și jazz, “Junge Philharmonie Wien” colaborează cu artiști consacrați. Participările constante la prestigioase festivaluri internaționale din Italia, Brazilia, China, Praga, Budapesta, pentru a enumera numai câteva dintre ele, fac din orchestra filarmonică de tineret din Viena un ansamblu orchestral de succes. Sub bagheta dirijorului Michael Lessky, Filarmonica de Tineret din Viena se află la prima sa prezență în România.

Michael Lessky – Dirijor
Dirijorul austriac Michael Lessky provine dintr-o familie de muzicieni de tradiție. A studiat pian, orgă, muzică religioasă și jazz. Este absolvent al “Wiener Musikhochschule”, la clasa Maestrului Karl Österreicher.
Perioada în care a colaborat cu maestrul Claudio Abbado, la Opera de Stat din Viena și la Orchestra de Tineret “Gustav Mahler”, în calitate de asistent principal, reprezintă pentru dirijorul Michael Lessky o etapă decisivă în formarea sa ca muzician.
În anul 1997, Michael Lessky pune bazele orchestrei de tineret “Junge Philharmonie Wien”. Grație nivelul performant pe care orchestra l-a demonstrat în repetate ocazii, ORF (televiziunea națională austriacă) și publicația News elogiază tânăra filarmonică numind-o “orchestra de elită a generației viitoare“. Un aspect important al activitătii filarmonicii sunt numeroasele colaborări cu soliști internaționali renumiți precum: Jose Carreras, Agnes Baltsa, Ildiko Raimondi sau Vesselina Kasarova.

Ileana Tonca – Soprană
Solistă a Operei de Stat din Viena din anul 1999, soprana Ileana Tonca este una dintre sopranele românce a cărei măiestrie duce mai departe traditia marilor voci autohtone pe scenele lirice ale lumii. S-a născut la Brașov, definitivându-și studiile muzicale la Universitatea de Muzică din București.
Repertoriul Ilenei Tonca cuprinde peste 50 de roluri de referință precum; Adina, Sophie, Oscar, Elvira, Lisa sau Gretel devenind una dintre preferatele publicului vienez.
Cu o vastă experiență de scenă, acumulată pe parcursul carierei sale, soprana Ileana Tonca are numeroase colaborări cu teatre de calibru; Staatsoper Unter den Linden din Berlin, Bayrische Staatsoper din München, Festivalul Ravenna, Styriarte, MDR-Muzica-vara, Reinsberg-Festival, Allegro Vivo. Înzestrată cu un glas cald, cristalin și o sensibilitate deosebite, Ileana Tonca abordează cu mult succes repertoriul vocal simfonic având colaborări cu dirijori de renume precum; Fabio Luisi, Ricardo Mutti sau Bertrand de Billy.

Bongiwe Nakani – Mezzosoprană
Născută la Cape Town, a studiat la Colegiul de Muzică din Africa de Sud. În anul 2012, mezzosoprana Bongiwe Nakani câștigă premiul al doilea și premiul publicului la concursul de canto Amazwi Omzantsi. În același an îsi face debutul la Festivalul Glimmerglass, în Lost in the Stars, Armida și Aida. În 2013 debutează cu rolul Rosina, din opera “Il Barbiere di Siviglia”, la Cape Town Opera (în colaborare cu Opera School UCT). În anul 2015 devine laureată a renumitului concurs „Neue Stimmen”. Începând cu anul 2016 este solistă a Operei de Stat din Viena unde interpreteză cu succes roluri importante ale repertoriului de mezzosoprană: Schwertleite, Suzuki, Marthe, Annina, Ulrica.

Herbert Lippert – Tenor
Câștigătorul premiului Grammy, tenorul austriac Herbert Lippert, solist al Operei de stat din Viena, este unul dintre cei mai importanți cântăreți ai repertoriului german.
Palmaresul tenorului Herbert Lippert cuprinde peste 300 de înregistrări, sub bagheta unor mari dirijori precum; Nikolaus Harnoncourt, Franz Welser – Möst, Leopold Hager, Julius Rudel, Riccardo Muti, Fabio Luisi, Sir Simon Rattle, Christian Thielemann, Sir Georg Solti sau Wolfgang Sawallisch.
Activitatea sa internațională se desfășoară pe cele mai prestigioase scene ale lumi; Royal Opera House Covent Garden in London, Teatro alla Scala di Milano, Teatro Colon Buenos Aires, Opera Bastille und Opera Garnier in Paris, Bunka Kaikan Hall Tokyo, Wiener Musikverein sau Salzburger Festspielen, teatre în care Herbert Lippert a dat viață unui număr de peste 50 de roluri principale. Unii dintre primii săi maeștri au fost Sir Georg Solti și Wolfgang Sawallisch, sub bagheta cărora a realizat numeroase înregistrări.

Russi Nikoff – bariton
Născut în Bulgaria, baritonul Russi Nikoff își definitivează studiile la Universitatea de Muzică din Sofia „Pancio Vladigerov“, cu Prof. Ivan Vulpe. Se perfecționează la cursuri de master internaționale, cu nume importante ale liricii mondiale cum ar fi Renata Scotto, Kostas Paskalis, Prof. Marta Lantieri sau Gena Dimitrova. În anul 2015 înregistrează, împreună cu KS Krazimira Stoyanova, la Bayrischen Rundfunk, CD-ul „Verismo”. Activitatea baritonului Russi Nikoff cuprinde numeroase colaborări cu teatre din Austria, Franța, Germania, Bulgaria, Italia, Anglia, Mexic, Brazilia, Chile, Japonia, China, Egipt,
Ambitusul său foarte întins îi permite baritonului Russi Nikoff să abordeze cu success și repertoriul de bas-bariton atât în genul de operă cât și în cel vocal-simfonic. Figaro (Il Barbiere di Siviglia -G.Rossini), contele Almaviva (Le Nozze di Figaro – WA Mozart), Don Giovanni (Don Giovanni -WAMozart), Rodrigo (Don Carlos -G.Verdi), Germont (Traviata -G.Verdi) Escamiglio (Carmen -G.Bizet), Amonastro (Aida „- G. Verdi), Gerard (Andrear Chenier – U.Giordano), Simfonia a IX de L. Beethoven sau Carmina Burana de C. Orff sunt doar câteva din titlurile abordate de Russi Nikoff.

Corul Filarmonicii de Stat Oradea
înfiinţat în 1997, reprezintă parte activă a instituţiei Filarmonicii de Stat din Oradea. Ansamblul este format în prezent din aproape 40 de artişti lirici profesionişti, având ca activitate de bază îmbogăţirea stagiunilor de concerte simfonice abordând un bogat repertoriu prin promovarea literaturii vocal-simfonice şi a cappella, luând parte în acelaşi timp şi la spectacolele de operă. La conducerea acestui ansamblu coral se află din toamna anului 2006 LÁSZLÓFFY ZSOLT (n. 1973), dirijor, doctor în compoziţie (Academia de Muzică din Budapesta), conferenţiar la Universitatea Creştină Partium din Oradea, artist contemporan al cărei formare este strâns legată de renumita şi apreciata şcoală muzicală clujeană, precum şi de importante centre muzicale europene din Austria, Germania, Franţa, Italia, Ungaria.

Mircea Cărtărescu – Scriitor
Unul dintre cei mai importanți scriitori români, Mircea Cărtărescu este un teoretician al postmodernismului românesc și un autor contemporan de succes, apreciat atât în țară cât și în străinătate. Ultimul său mare proiect editorial este trilogia romanescă Orbitor, scrisă sub influența lecturii romanelor lui Thomas Pynchon, influență recunoscută deschis de autor în interviurile sale. Operele sale au fost traduse în limbile engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară etc. Ultimul său roman publicat Solenoid a fost de asemenea tradus în mai multe limbi și s-a bucurat de un real succes de public. Numeroase premii și distincții internaționale subliniază parcursul literar al scriitorului. Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană,

Dan – Liviu Boieriu
Născut în 1981.
– A scris cronică literară pentru revistele România literară, Familia, Poesis International, Zona literară ș.a.
– A purtat dialoguri publice în cadrul întâlnirilor Cercului literar de la Cărturești – Verona cu scriitorii Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Andrei Pleșu, Nora Iuga, Gabriel Liiceanu.
– Cărți publicate: „Anatomia ratării” (în dialog cu Teodor Baconschi, Humanitas, 2016); „Cum citesc bărbații cărțile femeilor”, volum colectiv, coautor, Polirom, 2017).

Distribuie informația
Alte știri