„Oradea Summer Film 2023”, cinci seri cu proiecții de filme. Intrarea este liberă

Cinci seri cu proiecții de filme care explorează tema migrației, prezentate în premieră mondială la prestigioasele festivalurile de film de la Cannes, Berlin și Veneția. Spectatorii vor acorda „Premiul Publicului” pentru cea mai bună regie în urma unui proces de votare, iar DJ Rogvaiv a pregătit un program muzical special înainte de proiecții.

Oradea Summer Film, cinematograful de vară în aer liber, revine după 4 ani în aceeași locație – Parcul Cetății Oradea, în perioada 16-20 august 2023! Intrarea este liberă. Înainte de proiecții, în fiecare seară de la ora 19:00, DJ Rogvaiv (George Staicu) va crea o atmosferă specială cu muzică live de pe viniluri. Proiecțiile vor începe la ora 21:00.

Filmele proiectate la Oradea Summer Film 2023 au fost prezentate în premieră mondială în cadrul prestigioaselor festivaluri de film de la Cannes, Berlin și Veneția: “Spre Nord”, de Mihai Mincan (miercuri, 16 august), “Aici” de Bas Devos (joi, 17 august), “Ali: Frica mănâncă sufletul” de Rainer Werner Fassbinder (vineri, 18 august), „Tori și Lokita” de Jean-Pierre și Luc Dardenne (sâmbătă, 19 august) și “Zero F***s Given” de Julie Lecoustre și Emmanuel Marre (duminică, 20 august).

Tema migrației în prim plan

După acești 4 ani în care am fost afectați de multiple crize, ne dorim să ne imaginăm prin intermediul filmelor un viitor mai luminos în care solidaritatea și toleranța să devină instrumentele rezilienței noastre. Vrem să le propunem spectatorilor noștri să pătrundă în universurile fascinante ale celor 5 filme de lungmetraj care abordează tema migrației într-o cheie critică și nuanțață, tratând-o ca o experiență umană complexă dincolo de cifre, statistici și știri senzaționalizate. Filmele din programul Oradea Summer Film 2023 explorează experiența migrației ca un proces complex care angrenează dorința umană de a descoperi noi orizonturi, curajul de a o lua de la capăt și fascinația față de necunoscut, dar și provocările identitare, marcate de abuzuri, suferință și singurătate.

Ne dorim ca anul acesta să implicăm activ spectatorii într-un proces de votare a filmelor și să descoperim cel mai impresionant film pentru comunitatea orădeană. Aceste voturi se vor concretiza într-un Premiu al Publicului, oferit în parteneriat cu Banca Transilvania, în valoare de 1000 euro. În fiecare seară, spectatorii vor da un calificativ de la 1 la 5 filmelor, care mai apoi vor fi cumulate pentru fiecare film în parte. Filmul câștigător va fi anunțat în data de 21 august 2023 pe canalele noastre de social media (mai jos detaliile). Premiul distinge cea mai bună regie și îi/le va reveni regizorului/regizoarei/regizorilor filmului.

Cele 5 filme de lungmetraj din program

Filmul de deschidere din 16 august, miercuri – “Spre Nord”, regizat de Mihai Mincan, o co-producție internațională între cinci țări – România, Franța, Grecia, Bulgaria, Cehia – va fi proiectat în premieră la Oradea în prezența regizorului român. După proiecție, Mihai Mincan va răspunde întrebărilor din public, iar Andreea Chiper, critic de film, va modera această discuție. Filmul a fost lansat în 2022 la Festivalul de la Veneția unde a fost premiat cu premiul Bisato D’Oro pentru Cel Mai Bun Film din partea Criticilor Independenți. Acest film de debut este o producție impresionantă în care un marinar filipinez care lucrează pe o navă transatlantică descoperă un român ascuns clandestin la bord și decide să-l ajute, în ciuda avertismentelor superiorilor săi taiwanezi.

Andreea Chiper, critic de film și absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București va introduce filmele înainte de proiecții.

În cea de-a doua seară a evenimentului, joi, 17 august, filmul “Aici” al regizorului belgian Bas Devos spune povestea lui Ștefan, un muncitor român în construcții din Bruxelles care e pe cale să se întoarcă definitiv acasă în România, dar o tânără belgiano-chineză și atenția sa pentru lucrurile aproape invizibile îl opresc în loc. Filmul a fost prezentat anul acesta în premieră mondială la Festivalul de la Berlin unde a primit premiul pentru Cel Mai Bun Film din secțiunea “Encounters”.

“Ali: Frica mănâncă sufletul”, un film din anul 1974 regizat de legendarul cineast german, Rainer Werner Fassbinder și prezentat în același an la Festivalul de la Cannes, va fi proiectat vineri, 18 august. Fassbinder denunță rasismul societății germane prin povestea de dragoste dintre un tânăr imigrant marocan și o femeie mult mai în vârstă decât el din Germania de Vest. Fassbinder a marcat cinematografia mondială prin filmografia sa vastă realizată în doar 37 de ani de viață și a fost catalistul Noului Cinema German de după al doilea război mondial.

Cel mai recent film al duo-ului belgian Jean-Pierre și Luc Dardenne sau “frații Dardenne” prezentat la Festivalul de la Cannes va fi proiectat în cea de-a treia seară, sâmbătă, 19 august. În „Tori și Lokita”, un băiat și o fată adolescentă care au călătorit singuri din Africa își pun prietenia invincibilă în fața condițiilor dificile ale exilului lor în Belgia.

“Zero F***s Given”, filmul de închidere a ediției a IV-a Oradea Summer Film este despre o tânără care lucrează ca însoțitoare de zbor pentru o companie aeriană cu costuri reduse și e interpretat cu o energie debordantă și umor de actrița Adèle Exarchopoulos (cunoscută pentru rolul ei din „La Vie d’Adèle”, premiat cu Palm D’or la Festivalul de la Cannes din 2013). Filmul abordează dorințele și frământările generației denumite „mileniali” sau „generația Y” (născuți între 1980 și 1996, cu vârstele cuprinse între 27 și 43 de ani), prinși între slujbe precare din corporații și un viitor incert.

Organizatorii au decis ca acest eveniment cultural să continue să fie cu acces gratuit precum în trecut, pentru a facilita participarea la activități culturale pentru toți membrii comunității. Așteptăm să ne revedem în Parcul Cetății Oradea și să dezbatem împreună aceste filme excepționale! Comercianții de la fața locului vor vinde popcorn, nachos, înghețată, băuturi răcoritoare și altele.

Programul complet Oradea Summer Film, 16-20 august 2023

De la ora 19.00 până la 21:00, în fiecare seară – live set DJ Rogvaiv


Filmele

Spre Nord

Miercuri, 16 august 2023, ora 21:00

Regizat de: Mihai Mincan

Anul lansării: 2022 la Festivalul de la Veneția

Țările de co-producție: România, Franța, Grecia, Bulgaria, Cehia

Aici

Joi, 17 august 2023, ora 21:00

Regizat de: Bas Devos

Anul lansării: 2023 la Festivalul de la Berlin

Țara de producție: Belgia

Ali: Frica mănâncă sufletul

Vineri, 18 august 2023, ora 21:00

Regizat de: Rainer Werner Fassbinder

Anul lansării: 1974 la Festivalul de la Cannes

Țara de producție: Germania

Tori și Lokita

Sâmbătă, 19 august 2023, ora 21:00

Regizat de: Jean-Pierre și Luc Dardenne

Anul lansării: 2022 la Festivalul de la Cannes

Țările de co-producție: Belgia, Franța

Zero F***s Given

Duminică, 20 august 2023, ora 21:00

Regizat de: Julie Lecoustre și Emmanuel Marre

Anul lansării: 2021 la Festivalul de la Cannes

Țările de co-producție: Belgia, Franța

*În cazul unor avertizări meteo de vreme nefavorabilă, proiecțiile programate pentru serile în cauză se vor anula. Informația va fi transmisă pe pagina de Facebook și Instagram Oradea Summer Film, precum și în evenimentul dedicat Oradea Summer Film 2023.

Distribuie informația
Alte știri