Oradea va avea un Centru de conferințe. Va funcționa și ca sală de evenimente și HUB creativ

Oradea va avea un Centru de conferințe care va găzdui reuniuni, congrese și conferințe, contribuind la dezvoltarea turismului cultural, științific și de afaceri în municipiu și în județul Bihor.

Proiectul va fi posibil grație unui protocol semnat astăzi între Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, care are ca scop promovarea intereselor locuitorilor județului pentru creșterea calității vieții și implicit a patrimoniului construit.

Noul centru de conferințe va funcționa și ca sală de evenimente și HUB creativ, urmând a fi ridicat în perimetrul delimitat de terenul de sport al Liceului Sportiv, Colegiul Partenie Cosma, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Muzeul Țării Crișurilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, noul sediu al Curții de Conturi și strada Făgărașului. Centrul ar urma să aibă o capacitate de cel puțin 1.000 de locuri și să fie finalizat până în 2025.

„Vreau să îi mulțumesc dlui Bolojan pentru că acest parteneriat este deja a doua colaborare majoră între Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, după ce ne-a pus la dispoziție acel teren de pe str. Vlădeasa în vederea construirii unui nou spital în Oradea. Acest nou parteneriat în vederea construirii unui centru de conferințe va aduce un plus atât municipiului Oradea, cât și întregului județ’’, a declarat primarul Florin Birta.

În cadrul protocolului semnat între cele două instituții este prevăzut că Primăria Oradea prin Consiliul Local va realiza și va suporta din bugetul propriu documentațiile urbanistice necesare în vederea pregătirii amplasamentului noului centru, organizarea reţelei stradale, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, protejarea monumentelor istorice şi servituţi în zonele de protecţie ale acestora, spațiile verzi și reglementările urbanistice aferente zonei analizate.

Consiliul Județean Bihor va realiza și va suporta din bugetul propriu toate documentațiile tehnice necesare proiectului, până la obținerea autorizației de construire, cu respectarea planului de urbanism zonal întocmit de Primăria Oradea.

Rezolvarea problemelor de proprietate și a eventualelor exproprieri, dacă va fi cazul, vor fi rezolvate pe baza înțelegerii dintre cele două instituții, în așa fel încât terenul pe care urmează să se edifice noul Centru de conferințe să aparțină domeniului public al județului Bihor. Finanțarea construcției propriu-zisă va fi suportată de către Consiliul Județean.

Celelalte suprafețe (spațiile verzi, parcurile dezvoltate, căile de acces, spațiile de parcare) vor rămâne în domeniul public al orașului, iar investițiile aferente vor fi realizate prin bugetul asigurat de Consiliul Local al Municipiului Oradea.

Distribuie informația
Alte știri