Oradea va fi primul oras din SE Europei care va avea un muzeu dedicat masoneriei – VIDEO

Oradea va avea inca o cladire monument care va putea atrage, in timp, turistii care ajung in oras. E vorba de viitorul Muzeul al Francmasoneriei.

In cursul zilei de marti, 25 iulie, a avut loc semnarea la sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Vest din Cluj Napoca a contractului de reabilitarea fostei cladiri a vamii oradene, din strada Armatei Romane nr. 4. E al doilea contract pe parte de patrimoniu, semnat de administratia locala, valoarea totala a proiectului fiind de cca 5,5 milioane lei.

Lucrarile de restaurare vor avea in vedere mai multe etape: consolidarea fundatiilor, refacerea tencuielilor, consolidarea peretilor, reabilitarea sarpantei si a invelitorilor, realizarea instalatiilor sanitare, electrice si de climatizare.
Va fi reabilitata de asemenea curtea dar si zona carosabila si pietonala, aferenta.

Cladirea din strada Armatei Romane nr 4, cu o suprafata desfasurata de 442 mp, a fost construita la inceputul secolului XX, ca sediu al masoneriei regionale. Acum, municipalitatea o va transforma intr-un muzeu pana la finele lui 2019, cu acest specific, pentru a spori atractivitatea turistica a orasului, sustine primarul Ilie Bolojan.

Distribuie informația
Alte știri