Orădeni prezenți la lansarea albumului ”Plutire” al regretatului artist fotograf Vasile Vénig László din Carei

Foto: Csiki Janos

La Castelul ”Károlyi” din Carei a avut loc sâmbătă, 05 noiembrie 2022, în prezența unui public, care a umplut sala mare până la refuz, lansarea albumului intitulat ”Plutire” al regretatului artist fotograf Vasile Vénig László AFIAP din localitate.

Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf  Bikfalvi Zsolt AFIAP, care a subliniat rolul deosebit pe care l-a avut în viața culturală din Carei, regretatul artist fotograf Vasile Vénig László AFIAP. Artiștii fotografi Dragoș Georgescu și  Dr. Hágó Attila au apreciat rolul deosebit pe care l-a avut regretatul artist fotograf în îndrumarea profesională și artistică a membrilor actualului Fotoclub. În continuare a fost invitat la microfon artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, în dublă calitate de prieten de câteva decenii a regretatului artist fotograf și director al Editurii ”Euro Foto Art”, în îngrijirea căruia a apărut albumul.

”În calitate de invitat am ajuns la Carei în urmă cu 45 de ani, la un Colocviu Național de Artă Fotografică, organizat de către fostul Fotoclub ”9 Mai ” al cărui președinte a fost regretatul aristul fotograf. Mai multe decenii am colaborat până la desființarea Fotoclubului, după care Vasile Vénig László AFIAP a devenit membru al Clubului Fotografic ”Nufărul” din Oradea (CFNO), condus de mine, unde a activat până la trecerea în eternitate.În permanență am apreciat fotografiile artistice realizate de el, care s-au bazat pe o creativitate originală: conceperea și desenarea creației ”visate”, fotografierea și ”asamblarea” elementelor în laboratorul analog, care a însemnat o muncă migăloasă și multă răbdare. În cunoștința de cauză pot afirma că până la apariția Facultăților de Fotografie, nimeni în România nu a folosit acest mod pretențios al creativității, motiv pentru a fost ”invidiat” de foarte mulți artiști fotografi din țara noastră, a spus Ștefan Tóth István.

Fotografiile le-a selectat artistul însuși, în ultimele zile pe care le-a petrecut printre noi, cu intenția de a fi editate. Așadar, albumul nu e doar o selecție subiectivă a ultimilor creații, ci și ultima dorință a artistului”„.

Momentele muzicale au fost pregătite în mod special pentru acest eveniment de către maestrului Thurzó Sándor József, care a interpretat piesele: ”Ave Maria”, op.17 de Beleznay Antal, ”Largo” de Dankó János, ”Air” de Macalik Alfréd și ”Búvópatak” (Pârâul ascuns) de Lászlóffy Zsolt.

În încheiere publicul vizitator a fost invitat să vizioneze expoziția anuală a membrilor Fotoclubului ” Vasile Vénig László” instalată pe simezele primului Centru Expozițional al GPU (Photo Global Photographic Union) din Europa, din cadrul Castelului ”Károlyi” din Carei.

Distribuie informația
Alte știri