Oradenii au cuvantul! Merita sa le citim of-ul si poate lucrurile se vor schimba

In urma cu multi ani, Oradea era PIONIERUL care introducea finantarile nerambursabile pentru proiecte ale ONG-urilor, conform Legii 350. Regulamentul (unul foarte vast si profesional) copiat ulterior de majoritatea administratiilor din Romania, a fost conceput, INTEGRAL, tot la Oradea, de catre organizatiile ce formau atunci C.O.N.T. (Consiliul Organizatiilor Nonprofit de Tineret, condus de Janina Pasaniuc).

Ani de zile, Oradea a fost unul dintre orasele in care o serie de organizatii foarte active derulau proiecte benefice urbei, de la cele de mediu si tineret pana la cele sportive sau culturale, desi bugetul alocat n-a fost niciodata extraordinar de mare, ci mai degraba decent. Cand dl. primar Bolojan a sistat aceste finantari pe motiv ca orasul are nevoie de bani, toata lumea a inteles ca trebuie sa ne concentram fortele pe dezvoltare s.a.m.d. Chiar daca nu exista nici un fel de dezvoltare fara activitati care sa duca faima orasului, fara organizatii (sociale, de tineret, de mediu, sportive, culturale etc.) care sa asigure un flux de evenimente concepute cu bani putini si tot in folosul comunitatii. Caci daca la Oradea se organizeaza un campionat national de popice, sau un festival de caricatura, sau poate o tabara de voluntari, si altele, beneficiile de imagine merg, in mod evident, tot catre oras, in nici un caz catre echipa de proiect (care in 99% din cazuri ramane anonima) sau catre organizator. Iar „festivalurile” cu mici si bere nu sunt (intotdeauna) ceea ce ne dorim de la orasul nostru. Am inteles, spuneam, cu totii, ca este nevoie sa muncim pentru oras, sa facem cumva sa progresam, si am facut, fiecare dupa puterile lui.

In sfarsit, rabdarea ne-a fost rasplatita, si anul trecut, prin efortul a circa 20 de organizatii active, Primaria Oradea a reintrodus finantarile nerambursabile. O suma extrem de mica, 300.000 lei, dar ne-am gandit ca este, totusi, un inceput, dupa majorarea chiriilor cu 400%. Pentru comparatie, anul trecut Baia Mare (un oras pe care nu indraznim sa-l comparam cu Oradea noastra) avea 4,5 milioane lei pentru finantari nerambursabile, Constanta 8 milioane lei, iar Clujul (catre care ne uitam cu totii cu jind) 17 milioane lei ! Oare de ce Clujul, unde chiriile pentru ONG-uri sunt stabilite de Consiliul Local la 0,9 lei\ mp, aloca anual 17 milioane de lei NUMAI pentru proiecte derulate de organizatii nonguvernamentale ? Dar sa lasam intrebarile retorice si sa ne intoarcem la orasul nostru.

Ne-am bucurat ca in sfarsit lucrurile au intrat in normalitate, multe dintre proiectele derulate in parteneriat cu primaria fiind foarte bine primite de public sau intorcandu-se inapoi, catre oras, sub forma de beneficiu de imagine si nu numai. Anul acesta s-au facut din nou demersuri pentru pastrarea acestor finantari, chiar si la nivelul de anul trecut, si iarasi ne-am bucurat ca anumite persoane din primarie (si i-am mentiona aici pe Eduard Florea, Dacian Palladi, Mircea Oaie, Laurentiu Chiana si altii) au inteles importanta societatii civile si a lucrurilor bine facute si au sprijinit acest demers dupa propriile puteri. Ni s-au cerut chiar, tot de catre dl. Florea, propuneri pentru imbunatatirea acestui parteneriat cu primaria. Pentru ca asa intelegem noi, organizatiile locale sau cel putin o parte a acestora, sa colaboram cu Primaria, pe baze etice si profesionale. Am propus, printre altele, ca un ONG sa poata depune un singur proiect, nu mai multe cum obisnuiesc unii, ca suma maxima acordata unui proiect sa fie limitata la 20.000 lei, indiferent de amploarea acestuia deoarece aplicantul trebuie sa acceseze si alte resurse, sau sa nu fie finantate, din acest buget marunt, institutiile publice care oricum primesc bani destui de la buget.

Ori, spre stupoarea noastra, tocmai acest lucru s-a intamplat. Teatrul Regina Maria a cerut TOT bugetul amarat alocat acestor ONG-uri mici care mai fac cate ceva in orasul nostru, prin doua fundatii, pentru doua evenimente: Festivalul de teatru si European Music Open. Intamplator, multi dintre noi au fost, anul trecut, la European Music Open, chiar daca biletele erau destul de scumpe si noi n-avem nici salariul generos al directorului de teatru si nici resurse de la buget. Dar ne-am cumparat bilet si… chiar ne-a placut ! Departe de noi gandul de a spune sa nu se faca iar, dar de aici pana la a cere, pentru doua evenimente ale aceleiasi institutii PUBLICE, finantata oricum din bani PUBLICI, atat de la bugetul orasului cat si de la cel al judetului, ministerului culturii etc., este distanta lunga ! Pentru ce au fost mentinute aceste finantari daca organizatiile carora le sunt destinate nu au acces la ele ? Pentru ce am muncit, unii dintre noi, zile si nopti intr-una, ca sa concepem proiecte susceptibile sa fie considerate cele mai bune (unele dintre ele PERFECT armonizate cu calendarul de evenimente publice, sau cu cofinantare de 40-50% !!!) daca suntem ignorati si marginalizati, sau ni se vor arunca in sila niste „finantari” de 3-4-5 mii de lei, cu care nu face nici 20% din activitatile propuse ?

Fiecare dintre noi am adus in oras sute sau mii de oameni la activitatile noastre, exista organizatii care au cate un metru de ziare numai de la activitatile de anul trecut, care isi cofinanteaza proiectele nu cu 10% cat prevede minim legea ci cu 40-50%, ca dovada ca nu asteapta de la primarie cu mana intinsa ci reusesc sa atraga si alti parteneri, exista evenimente care au sanse mari sa devina adevarate branduri ale orasului (sigur, pastrand proportiile), derulate in intregime de organizatii mici dar inimoase, exista voluntari care, in loc sa mearga acasa la familiile lor sau sa se odihneasca dupa serviciu, fac activitati cu tinerii, cu copiii sarmani, sau activitati culturale ori sportive care aduc glorie si notorietate… exact, tot orasului nostru ! Bineinteles, si institutiile publice fac acest lucru. Diferenta este ca acestea sunt finantate (si inca generos !) tot din banii nostri, oamenii care lucreaza acolo au salarii, pe cand organizatiile nonprofit nu au nici macar salariu. Nu ni se pare firesc ca acest buget, obtinut cu greu, sa fie alocat unor fundatii apartinand unor institutii publice si cerem ca membrii comisiei sa analizeze corect si echidistant toate aspectele, evaluarea proiectelor sa se faca in mod corect. Suntem siguri, in schimb, ca putem face lucruri bune si frumoase in parteneriat cu primaria, pentru orasul nostru.

Va multumim.
Cu consideratie,
N. Todericiu.

Distribuie informația
Alte știri