Orădenii care consideră abuzive impozitele locale, sprijiniți de vicepreședintele PSD Bihor, Florian Sîrcă, să promoveze o acțiune colectivă în instanță împotriva Primăriei

În ultima saptămână, PSD Bihor a informat peste 3500 de orădeni care locuiesc în zona fiscală C, prin pliante şi model mandat de reprezentare în instanță, depuse în cutiile lor poştale, despre faptul că Societatea de avocatură URSUȚA și Asociații oferă sprijin gratuit pentru promovarea unei acțiuni colective în instanță în cazul tuturor orădenilor afectaţi de taxele şi impozitele abuzive impuse de Primăria Oradea, a transmis într-un comunicat de presă vicepreședintele PSD Bihor Florian Sîrcă.

Potrivit acestuia, prin HCL 902/2022 – privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2022,  Primaria Oradea a supralegiferat prin copy paste din HCL 896/2020, introducand din oficiu terenurile cu construcții la categoria curți construții.

Comunicat de presă

Punem la dispoziție lista străzilor din zona C, precum și modelul de mandat care poate fi completat și transmis pe mail (florian_sirca@yahoo.com), whatsapp up ori personal, vicepresedintelui PSD Florian Sîrca.

“Începând cu 1 ianuarie 2021, suprafețele de teren situate în zona fiscala C  pe care sunt edificate construcții și care au declarate suprafate cu destinatie agricola pana la 500 mp  se încadrează la categoria teren cu construcții conform prevederilor art. 23, alin. (3) din Legea 50/1991 a construcțiilor, respectiv art. 23, pct. A, lit. c) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului și publicității Imobiliare”

“Până la 31 martie 2022, proprietarii terenurilor reîncadrate conform pct. 7 vor putea sa depună cererea pentru redarea în circuitul agricol a unei părți din suprafața terenurilor”.

 Menționăm că plângerile prealabile depuse la Prefectura Bihor și Primăria Oradea au fost respinse, constatând astfel că a face opozoție prin dialog, alternative, soluții ori dezbatere este un drept specific unor alte zone ale țării, nicidecum orașului aflat sub dominația despotică a administrației peneliste.

Întrucât mașina de vot PNL din Consiliul Local, incapabilă de a discerne și analiza motivarea deciziei nr nr. 442/CA/2022-R, a actionat din nou la ordin și a respins propunerea PSD de îndreptare a abuzului cauzat de HCL 896/2020, în perioada următoare vom promova actiuni in despagubire pentru cei prejudiciati, precum si o actiune prin care vom obliga Consiliul Local să voteze în conformitate cu prevederile Constitutiei si ale Codului Fiscal.

Cel mai grav abuz, dacă putem face o analiză sub acest aspect, este faptul că Primaria a limitat în timp orădenilor posibilitatea de a-și declara categoria de folosinta a terenului. Astfel, toate cererile depuse dupa expirarea termenului impus au fost respinse. Daca un oradean iși planta pomi fructiferi în grădină ori efectua lucrări agricole, schimbarea categoriei de folosință nu mai este posibilă.

Comportamentul Primariei Oradea cu privire la taxele si impozitele din zona fiscala A și B este discretionar si nelegal. Unor oradeni le-a reincadrat terenurile în baza cererii pusă la dispozitie de catre PSD Bihor, altora le-a solicitat schita cadasatrală (cost minimum 500 lei), iar unora le-a respins cererea fie cu motivarea ca nu a fost depusă în termen, fie din diferite motive abuzive și inventate(livada cu pomi fructiferi plantati consecutivi si nu paralel, solicitarea unor documente justificative de la APIA ori Directia Agricola cu privire la productia de legume cu toate că produsele erau strict pentru consum propriu, etc.). De asemenea, tuturor oradenilor care nu si-au achitat impozitele abuzive acestea au fost recalculate și diminuate conform sitauatiei fiscale anterioare anului 2021, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal și ale hotărârii judecătorești. Celor care au achitat impozitele, le-a comunicat că nu li se aplică prevederile hotararii Curtii de Apel Oradea și nu le restituie impozitele colectate abuziv, deși mulți dintre aceștia, conform deciziei de impunere recalculate, vor plati un impozit diminuat începând de anul viitor.

Vă comunicăm că dezbaterea politică pe subiectul taxelor abuzive a luat sfărșit, urmând a ne concentra eforturile pentru anularea în instanță a mai multor HCL, identificate ca urmare a numeroaselor discuții cu orădenii, care nu fac decât să inventeze taxe, prin adaugare la legislația organică (unele ascund amenzi prescrise) și să împovăreze locuitorii orașului pentru care dreptul de proprietate este tot mai grea de suportat, de parca povara bătrâneții nu ar fi suficientă.

Prin această actiune de informare a oradenilor, PSD Bihor a contribuit si sprijinit oradenii precum si Primaria Oradea în stabilirea realitații din teren, întrucat foarte multi oradeni isi stabilesc cu rigurozitate categoria de folosinta a terenului, în această perioadă, astfel incat si taxele pe care le platesc sa corespunda sitautiei faptice si legale.

Distribuie informația
Alte știri