Orădenii fără contract de salubritate vor plăti o taxă specială, aprobată de aleșii urbei

În ședința Consiliului Local de azi, 27 mai s-a aprobat completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 896/2020 privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2021 cu taxa specială de salubrizare, aplicabilă firmelor și instituțiilor publice care nu au încheiat contracte de salubritate sau care au fost reziliate ulterior, respectiv aprobarea unei proceduri de lucru pentru aplicabilitatea acestei taxe.

Astfel, s-a aprobat taxa specială de salubrizare de 27,5 lei/lună pentru fiecare persoană fizică de la case sau de la blocuri care nu are încheiat contract de salubritate, precum și taxa specială de 464,91 lei/mc pentru agenții economici (SA, SRL, SCS, SCA, PFA etc) și de 462,52 lei/mc pentru instituțiile publice care nu au încheiat contract de salubritate.

Potrivit proiectului de hotărâre, în prima săptămână a fiecărei luni (până cel târziu în ziua de vineri, ora 14:00), operatorul de salubritate va comunica Poliției Locale Oradea datele de identificare ale beneficiarilor fără contract de salubritate. Apoi, agenții Poliției Locale vor proceda la identificarea persoanelor, aplicarea de avertismente, iar în caz de neconformare la aplicarea de amenzi. Dacă nici după aplicarea sancțiunii contravenționale a amenzii, beneficiarii serviciului nu vor fi procedata la încheierea contractului, Direcția Economică din cadrul Primăriei Oradea va prelua de la RER VEST baza de date privind beneficiarii fără contract, în vederea stabilirii taxei speciale de salubrizare pe baza declarației de impunere din oficiu.

„Prin procedura propusă urmărim în primul rând comunicarea către cetățeni, instituții și firme a obligației de a încheia contractul de salubritate, respectiv a repercusiunilor instituirii taxei speciale. Sperăm totuși să nu ajungem la o aplicare foarte amplă a acestei taxe speciale de salubrizare, pentru că, din discuțiile avute în această dimineață cu reprezentanții operatorului de salubritate, din 20.432 de case s-a încheiat contractul la 19.543, deci un procent de cca 96%, iar din 883 de asociații au încheiat contractul până azi 631, aceasta reprezentând un procent de cca 72%. Mă bucur că după întâlnirile pe care le-am avut cu asociațiile de proprietari, de la 8 -10 contracte câte erau încheiate atunci am ajuns azi să avem încheiate peste 600 de contracte și sper că în următoarele săptămâni și restul asociațiilor vor proceda la semnarea acestora”, a declarat primarul Florin Birta, în cadrul conferinței de presă de azi.

Procedura adoptată azi de către Consiliul Local, cu toții pași amintiți mai sus: avertisment, amendă și, în caz de neconformare, aplicarea taxei speciale, va intra în vigoare de la 1 iunie.

Distribuie informația
Alte știri