Orlando Balaș: Această carte nu e un cîntec, e o liturghie într-o biserică goală

Săptămîna aceasta, vineri, 23 aprilie, iese de sub tipar volumul de versuri „Terra 2.0” al universitarului orădean, Orlando Balaș. E publicat de Editura Brumar din Timișoara, editură specializată în poezie și teatru. Volumul este a șasea carte a autorului, după trei manuale și culegeri de exerciții de limba germană, apărute la Editura Polirom, un volum de poezie și unul de istorie literară, publicate la Editura Echinox.

„Terra 2.0” este una dintre primele cărți de literatură pro-natura publicate în România. În alte țări, precum Germania, SUA sau Franța, eco-literatura are o tradiție ce duce pînă în secolul al XIX-lea, starea naturii fiind reflectată și dezbătută literar, sub formă epică, lirică și dramatică de sute de scriitori, apreciați de public și de critică. Un exemplu celebru este scriitorul francez Romain Gary, al cărui roman pro-natura „Rădăcinile cerului” a primit prestigiosul Premiu Goncourt.

Poemele din „Terra 2.0” nu sînt, așa cum și-ar putea imagina cineva, scrieri militante, de propagandă ecologistă, ci pur și simplu poezii, texte literare născute din emoția stîrnită de starea naturii sau de modul de viață contemporan, și care urmăresc să trezească emoția cititorului.

„Este îmbucurător că și în literatura română apare interesul față de soarta naturii, dincolo de ceea ce are să ne ofere ea și, în primul rînd, în relație cu ceea ce îi datorăm noi, chiar dacă probabil „pragul fără întoarcere l-am trecut demult” (mîine e un zid de piatră și foc). Poezia lui Orlando Balaș are toate calitățile pentru a ne tulbura, dar și pentru a ne trezi interesul pentru starea dramatică în care omul a adus natura. Tulburarea despre care vorbesc vine nu doar din gravitatea mesajului poeziei, ci și din frumusețea ei intrinsecă, din imaginile vii și sensibile create de un autor care reușește să spună atît de mult cu atît de puține cuvinte”, spune Victoria Diaconescu, cea care semnează prefața volumului.

Pînă cînd va ajunge în librării, volumul cu autograful autorului, poate fi comandat pe site-ul Editurii Brumar, www.brumar.ro/produs/terra-2-0-de-orlando-balas/, sau prin e-mail la adresa terra2.0@yahoo.com, la prețul de 20 de lei.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri