Palatele Adorjan I și Adorjan II din Oradea vor fi reabilitate

Primăria Oradea a semnat luni, 4 aprilie, contractul de lucrări cu firma S.C ABED NEGO COM S.R.L.( unic ofertant)având ca obiect reabilitarea fațadelor și a învelitorii imobilelor situate în Oradea, pe str. Patrioților, nr. 4, 6 – Palatul Adorjan I și Palatul Adorjan II. Valoarea contractului este 2.878.283,05 lei fără TVA, iar durata de execuție este de 12 luni.

Palatul Adorján I și Palatul Adorján II au fost selectate în programul multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în „Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea”.

Casele Adorján I și II fac parte din categoria clădirilor secession și sunt incluse în Lista Monumentelor istorice, fiind construite de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecților Komor Marcell și Jakab Dezső.

Casa Adorján I este  situată pe str. Patrioților nr. 6, colț cu str. Moscovei și a fost construită în anul 1903, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioților nr. 4, a fost construită în anii 1904-1905.

Prin intervențiile propuse în cadrul acestui program de reabilitare, Primăria Municipiului Oradea are în vedere punerea în siguranță și scoaterea din pericol a imobilelor, reabilitarea anvelopelor, a componentelor artistice și urbane ale acestora, punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale, artistice și arheologice, precum și reintegrarea acestor imobile în circuitul socio-economic și cultural-istoric.

Distribuie informația
Alte știri